Τα μισά παιδιά στην Ελλάδα γεννιούνται με καισαρική

Τα μισά παιδιά στην Ελλάδα γεννιούνται με καισαρική

Στα ύψη βρίσκονται οι καισαρικές τομές στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή, το 2016 το 56,8 των γεννήσεων ήταν με μη φυσιολογικό τοκετό. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως ανώτατο μέσο όρο για τις καισαρικές τομές το 13% ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη φτάνει το 30%! Έχουμε πρόβλημα, παραδέχτηκε ο αρμόδιος Υπουργός, Ανδρέας Ξανθός και προανήγγειλε ότι έχει δοθεί εντολή στις διοικήσεις των νοσοκομείων να λάβουν τα μέτρα τους σε περίπτωση που διαπιστώσουν «ύποπτε» υποθέσεις.  

Κι αυτό διότι, εκτός από την οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει για το κράτος, τίθενται σε κίνδυνο οι έγκυες γυναίκες από μια χειρουργική επέμβαση. Τα νούμερα, άλλωστε, σύμφωνα με τον υπουργό δεν τιμούν κυρίως τους μαιευτήρες και τους γυναικολόγους, αφού «στην Ελλάδα το ποσοστό προσεγγίζει το 60%».

Τα ηνία πάντως των καισαρικών κρατά το Αγρίνιο όπου το 80% των γυναικών προχωρά σε καισαρική τομή, αλλά και τα Χανιά όπου το 75% των περιστατικών ολοκληρώνονται με καισαρική.

Αλέξανδρος Διαμάντης

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς