Τα οικονομικά της παγκόσμιας ανάπτυξης

Τα οικονομικά της παγκόσμιας ανάπτυξης

Οι Φιλελεύθεροι «κτίζουν» τη δική τους βιβλιοθήκη. Σήμερα Παρασκευή 1η Νοεμβρίου μαζί με τον «Φιλελεύθερο» στα περίπτερα το βιβλίο του William Easterly «Τα οικονομικά της παγκόσμιας ανάπτυξης - Εξωτερική βοήθεια ή ελευθερία το δίλημμα για την ανάπτυξη των φτωχών κρατών».

Η παροχή ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας ελάχιστα έχει βοηθήσει τους φτωχότερους λαούς του πλανήτη να βρουν τον δρόμο προς την ανάπτυξη και την ευημερία, το ίδιο και τα μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά σχέδια διεθνών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, τα οποία καταρτίζονται συνήθως από δυτικούς τεχνοκράτες με ελάχιστη γνώση των τοπικών συνθηκών και επιβάλλονται στους λαούς εκ των άνω, συχνά σε συνεργασία με αυταρχικά και διεφθαρμένα τοπικά καθεστώτα.

Εκείνο που πραγματικά χρειάζονται οι φτωχοί λαοί του κόσμου είναι εκείνο που οδήγησε κάποτε τις δυτικές χώρες στην ευημερία και έχει έκτοτε βοηθήσει και πολλές μη δυτικές χώρες να αναπτυχθούν, ακόμα και χωρίς ξένη βοήθεια: την πολιτική και οικονομική ελευθερία που επιτρέπει στους ανθρώπους να αξιοποιούν τις δικές τους δυνάμεις και να ευημερούν μέσα από τις δικές τους προσπάθειες. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα του William Easterly, ενός κορυφαίου επικριτή των συμβατικών προγραμμάτων βοήθειας προς τις φτωχές χώρες, οι ιδέες του οποίου συνοψίζονται με ζωντανό και προσιτό τρόπο στη διάλεξή του που αναπαράγεται στον ανά χείρας τόμο.

Παρόμοιο μήνυμα στέλνουν και τα τρία άρθρα που σχολιάζουν κριτικά τη διάλεξη του Easterly, επεκτείνοντας, συμπληρώνοντας και εφαρμόζοντας τις ιδέες του σε συγκεκριμένα πλαίσια. Οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες που νοιάζονται για τα προβλήματα της φτώχειας στον κόσμο και προβληματίζονται για τις λύσεις, θα βρουν σε αυτό το μικρό βιβλίο έναν πλούτο ιδεών και ερεθισμάτων για τη σκέψη τους.

Μια έκδοση του Φιλελεύθερου σε συνεργασία με το www.kefim.org.