Τα ορόσημα για επιστροφή στην κανονικότητα

Τα ορόσημα για επιστροφή στην κανονικότητα

Με τα επιδημιολογικά στοιχεία να δίνουν αχτίδες φωτός και ελπίδας για ένα ελεύθερο καλοκαίρι, η χώρα παίρνει την τελευταία στροφή πριν την τελική ευθεία της άρσης μέτρων και περιορισμών. Ο Μάιος μετατρέπεται σε μήνα ορόσημο για μία σειρά από δραστηριότητες υπό την αίρεση βέβαια των επιδημιολογικών δεδομένων και της προόδου των εμβολιασμών. Μικρά αλλά σταθερά είναι πλέον τα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς η επιτάχυνση των εμβολιασμών επιτρέπει την υιοθέτηση περισσότερων βαθμών ελευθερίας. 

Αρχής γενομένης από αύριο, Δευτέρα 3 Μαΐου, όπου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς καταστηματάρχες και εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης έχουν αρχίσει τις προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα, ώστε να υποδεχθούν τους πρώτους πελάτες μετά από έξι μήνες. Το άνοιγμα της εστίασης αποτελεί μεγάλο στοίχημα αφού ουσιαστικά είναι προάγγελος τους ανοίγματος του τουρισμού που χρονικά τοποθετείται τις 15 Μαΐου.

Το ωράριο λειτουργίας έχει οριστεί ως τις 22:45, χωρίς μουσική και αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ.

Συγκεκριμένα, για την εστίαση π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering (πλην φοιτητικών εστιατορίων) προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

- Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

- Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

- Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

- Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής

- Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

- Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

- Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ' οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Aπό τη Δευτέρα του Πάσχα επίσης, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. 

Το επόμενο βήμα χαλάρωσης έρχεται την επόμενη Δευτέρα στις 10 Μαΐου με την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των δημοτικών με υποχρεωτικά τεστ αυτοδιάγνωσης σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

Αντιστοίχως, στις Σάββατο 15 Μαΐου κάνει πρεμιέρα και ο τουρισμός με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με τεστ, ενώ απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες και θα ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες, όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Παράλληλα, εξετάζεται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου να καταργηθούν τα sms στο 13033, όπως είχε αναφέρει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.