Τα πρώτα 60.000 ραντεβού για άτομα 85 ετών και πάνω - Τι ισχύει για τις ευπαθείς ομάδες

Τα πρώτα 60.000 ραντεβού για άτομα 85 ετών και πάνω - Τι ισχύει για τις ευπαθείς ομάδες

Πάνω από 60.000 ραντεβού κλείστηκαν μέσα στο πρώτο 24ωρο από το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών, είτε από πρωτοβουλία των ίδιων των ενδιαφερομένων, είτε από επιβεβαίωση στα sms που έφτασαν ήδη στα κινητά τηλέφωνα, μέσω της σχετικής πλατφόρμας.

Τα ραντεβού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του επιτελείου των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Πολιτικής, αναμένεται να αυξηθούν πολύ περισσότερο τις επόμενες ημέρες, καθώς ήδη αναμένεται η έναρξη των εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού, πέντε ημέρες νωρίτερα από την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία της 20ης Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ αύριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι κι αυτοί καλούνται να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους μέσω της ειδικής πλατφόρμας από αύριο και στο εξής.

Μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι έχει εμβολιαστεί το 70% των νοσοκομειακών γιατρών και ένα λίγο μικρότερο, αλλά αντίστοιχο ποσοστό των νοσηλευτών.

Οι ευπαθείς ομάδες

Με την έναρξη του εμβολιασμού των ηλικιωμένων, θα ξεκινήσει παράλληλα και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων πληθυσμού που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε χθες να διατίθεται για αυτές τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, το 20% των εμβολίων που προγραμματίζονται κάθε μέρα, από το σύνολο των εμβολίων που προγραμματίζεται για τον γενικό πληθυσμό, που ξεκινά με τους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων από 85 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Επιτροπής, παράλληλα με τους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων, μπαίνουν σε προτεραιότητα για εμβολιασμό οι μεταμοσχευμένοι, όσοι χρειάζονται αιμοκάθαρση και οι καρκινοπαθείς που είναι ανοσοκατεσταλμένοι λόγω πρόσφατης χημειοθεραπείας.

Αντίστοιχη ιεράρχηση προβλέπεται και για τους διαβητικούς, τους πάσχοντες από αναπνευστικά νοσήματα, από αυτοάνοσα νοσήματα όπως οι ρευματοπαθείς.

Για την επιλογή των ασθενών, το επείγον θα βεβαιώνεται από ιατρική γνωμάτευση, σε συνδυασμό με τα στοιχεία του υποψήφιου εμβολιαζομένου, όπως αυτά εμφανίζονται στον προσωπικό του ιατρικό φάκελο από την άυλη συνταγογράφηση που τηρείται στην ΗΔΙΚΑ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, από τις 20 Ιανουαρίου μαζί με τα εμβολιαστικά κέντρα των Νοσοκομείων, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και σε 144 εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, με βάση τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων.