ΤΑΖ: Ακόμα και εξάχρονα σκέφτονται την αυτοκτονία στην Μόρια

ΤΑΖ: Ακόμα και εξάχρονα σκέφτονται την αυτοκτονία στην Μόρια

Στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα taz, με άρθρο της που έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Ακόμα και εξάχρονα σκέφτονται την αυτοκτονία».

Η εφημερίδα του Βερολίνου επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Λούκα Φοντάνα, ο οποίος περιγράφει την κατάσταση λέγοντας ότι «εδώ συντελείται μια ανθρωπιστική καταστροφή».

«Στον υπερπλήρη καταυλισμό η σωματική και σεξουαλική βία είναι συχνό φαινόμενο και η ελληνική κυβέρνηση δεν προστατεύει τους πρόσφυγες, προσθέτει ο εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην εφημερίδα τονίζοντας ότι: "οι απόπειρες αυτοκτονίες αυξάνονται. Ακόμα και παιδιά από 6 μέχρι 8 ετών σκέπτονται την αυτοκτονία ως διέξοδο". Πέρυσι οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" ανακοίνωσαν ότι οι πρόσφυγες με ψυχικά προβλήματα που υποβάλλονταν σε θεραπεία είχε αυξηθεί κατά 50%. Σήμερα είναι πολύ περισσότεροι».

Χθες, η Διεθνής Αμνηστία με μια ανακοίνωση-κόλαφο χαρακτήρισε τους καταυλισμούς προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου ως «μαύρη τρύπα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να μεταφέρουν αμέσως τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και να τερματίσουν την απάνθρωπη πολιτική περιορισμού.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Απομακρύνετε άμεσα παιδιά και γυναίκες

Έκκληση για άμεση μετακίνηση των παιδιών αλλά και του γυναικείου πληθυσμού από τη συγκεκριμένη προσφυγική δομή της Μόριας απηύθυνε ο διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης, κάνοντας λόγο για κατάσταση που έχει φτάσει στο αδιαχώρητο γιατί δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης.

Μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο κ. Βεΐζης ανέφερε ότι πολλά παιδιά στη Μόρια αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, έχουν σημειωθεί απόπειρες αυτοκτονίας καθώς και κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Όπως είπε «υπάρχει μία τουαλέτα για 70 άτομα, απαιτούνται 2-3 ώρες αναμονής για να λάβουν οι πρόσφυγες το συσσίτιο τους, ενώ η παιδιατρική τους κλινική που βρίσκεται έξω από τη δομή καθημερινά δέχεται 100 παιδιά που νοσούν από δερματικές ασθένειες, λοιμώξεις του αναπνευστικού και διάρροια, οι οποίες οφείλονται στις κακές συνθήκες διαβίωσης».

Μαζεύουν υπογραφές για να κλείσει το hotspot στο Βαθύ της Σάμου

Υπογραφές για να κλείσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στο Βαθύ της Σάμου συγκεντρώνονται με πρωτοβουλία του δημάρχου του νησιού, Μιχάλης Αγγελόπουλου καθώς η κατάσταση περιγράφεται ως ασφυκτική, καθώς οι φιλοξενούμενοι στο hotspot αντί να μειώνονται αυξάνονται.

Στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενούνται 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες αιτούντες άσυλο, ενώ για την αποσυμφόρηση που απαιτείται το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης αποτελούν οι μεταφορές στην ενδοχώρα.