Τεχεράνη καλεί Ευρώπη να επενδύσει για να αποδείξει ότι στηρίζει τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Τεχεράνη καλεί Ευρώπη να επενδύσει για να αποδείξει ότι στηρίζει τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Κάλεσμα προς τους Ευρωπαίους να συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Ιράν και να επιβεβαιώσουν εμπράκτως ότι στηρίζουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, παρά την προαναγγελθείσα αποχώρηση από αυτήν των Ηνωμένων Πολιτειών, απηύθυνε η Τεχεράνη, με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου. 

Η εξέλιξη αυτή αποκτά ευρύτερη διάσταση και μεγαλύτερη σημασία καθώς η βασική σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή (πλην του Ισραήλ), η Σαουδική Αραβία, ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους απέναντι στην Τεχεράνη, φτάνοντας μάλιστα να κάνει λόγο για κήρυξη πολέμου.

Η Ευρώπη πρέπει να αποσαφηνίσει πώς θα αντιδράσει εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν τελικώς από την συμφωνία και να κάνει περισσότερα για να ενθαρρύνει τις διεθνείς τράπεζες να επιστρέψουν στη χώρα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, ο Donald Trump δεν επιβεβαίωσε την τήρηση της συμφωνίας και έδωσε στο Κογκρέσο περιθώριο 60 ημερών για να αποφασίσει εάν θα επιβάλει εκ νέου οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες έχουν αρθεί ως αντάλλαγμα για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, όπως άλλωστε και η Ρωσία και η Κίνα, υποστηρίζουν ότι είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν ζωντανή τη συμφωνία -όμως, το Ιράν θέλει πιο δραστήρια στάση και συγκεκριμένες αποδείξεις για τη στάση τους.

«Εάν θέλουν να περιμένουν έως ότου ο Trump λάβει μια απόφαση, θα είναι πολύ αργά», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Προς το παρόν, ακούμε από την Ευρώπη ότι θέλουν να τηρήσουν την πυρηνική συμφωνία, αλλά εάν ο Trump αποφασίσει κάτι διαφορετικό, δεν θα έχουν άλλα πυρομαχικά».

«Είναι σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν με το Ιράν», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι  χρειάζεται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους «όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη».

Ο αξιωματούχος στάθηκε ιδιαιτέρως στον μη ικανοποιητικό ρυθμό επιστροφής των μεγάλων διεθνών τραπεζών στο Ιράν, λέγοντας ότι η Ευρώπη είχε δεσμευθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για εξομάλυνση των επιχειρηματικών δεσμών με τη χώρα. «Όταν έρχεται η Total στο Ιράν για την υπογραφή μιας συμφωνίας με τις ιρανικές εταιρίες, δεν χρησιμοποιεί γαλλικές τράπεζες. Χρησιμοποιεί άλλες. Γιατί;», αναρωτήθηκε στις δηλώσεις του. 

Ο αξιωματούχος επανέλαβε, τέλος, ότι το Ιράν δεν πρόκειται να αποχωρήσει πρώτο από τη συμφωνία και κατηγόρησε τον Trump ότι ηθελημένα δημιουργεί αβεβαιότητα στις ξένες εταιρίες που προσβλέπουν σε νέες επενδύσεις στο Ιράν. «Θεωρούμε την αμερικανική προσέγγιση στην JCPOA (πυρηνική συμφωνία) μη έντιμη», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Παρίσι.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς