Τελεσίγραφο Rajoy προς Καταλονία: Εάν θέλετε ανεξαρτησία, σας αφαιρώ και την αυτονομία

Τελεσίγραφο Rajoy προς Καταλονία: Εάν θέλετε ανεξαρτησία, σας αφαιρώ και την αυτονομία

Τελεσίγραφο προς τον πρόεδρο της Καταλονίας έστειλε ο Mariano Rajoy, απαντώντας στη χθεσινή ομιλία του Carles Puigdemont στη Βουλή, ο οποίος έκανε «μισό» βήμα προς την ανεξαρτησία, καταθέτοντας παράλληλα αίτημα για διάλογο με τη Μαδρίτη. 

Ο ισπανός πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τη σκληρή στάση που έχει τηρήσει από την αρχή της κρίσης, έκανε ρελάνς χτυπώντας ουσιαστικά τον Puigdemont με το ίδιο όπλο: Διεμήνυσε ότι προσφεύγει στο Άρθρο 155 του συντάγματος, χωρίς ωστόσο να το ενεργοποιήσει προτού ο ηγέτης της Καταλονίας ξεκαθαρίσει εάν έχει ή όχι κηρύξει την ανεξαρτησία της, με βάση το έγγραφο που υπογράφηκε χθες το βράδυ. 

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα σταλεί επίσημο αίτημα προς τη Βαρκελώνη, στο οποίο ο Puigdemont απαιτείται να απαντήσει εγγράφως και χωρίς υπεκφυγές, μέσα στις λίγες επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες. Η απάντησή του θα κρίνει και τη συνέχεια -εάν και κατά πόσο, δηλαδή, ενεργοποιηθεί το Άρθρο 155, που πρακτικά αφαιρεί από την Καταλονία κάθε καθεστώς αυτονομίας που ισχύει σήμερα και την κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για όσο ισχύει.

«Η κυβέρνησή μας θα απαιτήσει από την κυβέρνηση της Καταλονίας να απαντήσει εάν έχει ή όχι ενεργοποιήσει την απόφαση για ανεξαρτησία. Η απαίτηση αυτή είναι αναγκαία στη διαδικασία ενεργοποίησης του Άρθρου 155 του συντάγματος. Με αυτόν τον τρόπο, θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να είναι βέβαιοι για όσα γίνουν», δήλωσε ο Rajoy στο διάγγελμά του. 

«Εάν ο Puigdemont σεβαστεί τη νομιμότητα, αυτό θα δώσει τέλος σε μια περίοδο παρανομίας και αβεβαιότητας. Αυτό είναι που ελπίζουν όλοι, προκειμένου να μπει τέλος στην κατάσταση που βιώνουμε στην Καταλονία. Στην απάντησή του, ο κ. Puigdemont έχει την ευκαιρία να απαντήσει σε πολλές εκκλήσεις που του έχουν απευθυνθεί από πολλές πλευρές να επανέλθει στη νομιμότητα», σημείωσε επίσης ο Rajoy.

Συνταγματική αναθεώρηση βλέπουν οι Σοσιαλιστές

Λίγο μετά το διάγγελμα του Rajoy, εμφανίστηκε και ο ηγέτης των ισπανών Σοσιαλιστών προκειμένου να διατυπώσει τη θέση του κόμματός του για τις εξελίξεις. Ο Pedro Sanchez συνέχισε πρακτικά να στηρίζει την κυβέρνηση και δήλωσε ότι «συμμεριζόμαστε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει πλήρως τι είπε χθες ο πρόεδρος Puigdemont στη βουλή».  

Ταυτόχρονα, όμως, ο Sanchez διεμήνυσε ότι με τις εξελίξεις στην Καταλονία, ανοίγει ο δρόμος για την αναθεώρηση του συντάγματος της Ισπανίας, που χρονολογείται από το 1978. «Το PSOE θα στηρίξει τα συνταγματικά μέτρα, όμως σας δηλώνω ότι η συμφωνία την οποία έχω με τον πρόεδρο της κυβέρνησης είναι ότι ανοίγουμε τον δρόμο για τη συνταγματική αναθεώρηση, με την επιτροπή την οποία προτείνω εδώ και έξι μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι το νέο σύνταγμα θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος και ότι, σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος και το κόμμα του θα στηρίξουν τη διεξαγωγή του στην Καταλονία.

Φωτογραφία από Wikimedia Commons