Το τέλος των μνημονίων και η ευκαιρία της γενιάς μας

Το τέλος των μνημονίων και η ευκαιρία της γενιάς μας

Η 20η Αυγούστου 2022 ήταν μία πολύ σημαντική ημερομηνία για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας βγήκε από το καθεστώς της ενισχυμένης ευρωπαϊκής εποπτείας. Τα 12 δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν αποτέλεσαν μία σκληρή και επίπονη περίοδο για όλους τους Έλληνες. Η οικονομία μας βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης και οι πολίτες δοκιμάστηκαν περισσότερο από ποτέ.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία, που σηματοδοτεί μια νέα εποχή που ξημερώνει για την ελληνική οικονομία, δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα ενισχύει σημαντικά τη θέση της στις διεθνείς αγορές και παύει έτσι να αποτελεί ουραγό της ευρωπαϊκής οικογένειας και της δημοσιονομικής πολιτικής της. Βρίσκεται, δε, ένα βήμα πριν την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για αλματώδη ανάπτυξη, προσελκύοντας ακόμη περισσότερες επενδύσεις που θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

Ο δρόμος μέχρι τη σημερινή κατάκτηση της χώρας μας, δεν ήταν ούτε απλός, ούτε εύκολος. Για να φτάσει αυτόν τον στόχο, η Ελλάδα χρειάστηκε να περάσει από 14 μεταμνημονιακές αξιολογήσεις με θετικό πρόσημο. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά τις πρωτοφανείς και δύσκολες συγκυρίες που δυσχέραναν σε μεγάλο βαθμό το έργο της, εφάρμοσε μία συγκροτημένη και στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική, καταφέρνοντας παράλληλα να μειώσει τους φόρους και ψηφιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό το κράτος, μειώνοντας τη γραφειοκρατία.

Η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας δεν ήρθε σε καμία περίπτωση «με ένα νόμο και με ένα άρθρο», όπως υπόσχονταν στον ταλαιπωρημένο από την οικονομική κρίση ελληνικό λαό, οι κραυγές των λαϊκιστών που, σε μία σκοτεινή εποχή διχασμού και πόλωσης, επιβάρυναν με 100 δισεκατομμύρια χρέος την οικονομία και έβαλαν τη χώρα σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι ρίσκου και αβεβαιότητας, υπονομεύοντας το μέλλον της, όταν παραλίγο να την οδηγήσουν εκτός της ευρωζώνης (και της ευρωπαϊκής οικογένειας). 

Η τετραετής «παρένθεση» της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μας άφησε λοιπόν μία ξεκάθαρη παρακαταθήκη.  Μας δίδαξε ότι ο λαϊκισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της συνοχής του κοινωνικού συνόλου και της προόδου της κοινωνίας και της οικονομίας. 

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, για τη γενιά μας, που αντιμετώπισε τις συνέπειες αυτών των καταστροφικών πολιτικών στα πρώτα της επαγγελματικά βήματα, να γυρίσει οριστικά την πλάτη σε εκείνους που, εν έτει 2022, αντιτίθενται με κάθε τρόπο και μέσο σε οτιδήποτε ουσιαστικά προοδευτικό και επιμένουν να κάνουν πολιτική με ξεπερασμένα συνθήματα και αναχρονιστικές πρακτικές.

Στις 20 Αυγούστου μπήκαν οι τίτλοι τέλους μίας πολυετούς δοκιμασίας για τη χώρα μας. Η γενιά μας βρίσκεται, λοιπόν, μπροστά σε μία μεγάλη ευκαιρία. Σφυρηλατημένη στις δυσκολότερες των συνθηκών και σοφότερη από τα λάθη του παρελθόντος, μπορεί να χρησιμοποιήσει τις νέες, πολυεπίπεδες δυνατότητες που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία για να διαπρέψει, δημιουργώντας την καλύτερη εκδοχή της σύγχρονης Ελλάδας και φέρνοντας τη χώρα μας στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

*Ο Ορφέας Γεωργίου είναι δικηγόρος και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ