Θ. Δημόπουλος: Στόχος να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού για συλλογική ανοσία

Θ. Δημόπουλος: Στόχος να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού για συλλογική ανοσία

«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι είναι η τελευταία φορά που θα κάνουμε γιορτές κάτω από αυτά τα περιοριστικά μέτρα», εκτίμησε ο Θ. Δημόπουλος τονίζοντας αναφερόμενος στους εμβολιασμούς πως στόχος για την Ελλάδα είναι να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού ώστε να χτιστεί συλλογική ανοσία.

Μιλώντας στο Mega, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών χαρακτήρισε κρίσιμο το διάστημα των εορτών μέχρι να έρθουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στην έναρξη του εμβολιασμού και τη διάχυση της ιδέας του εμβολιασμού και να ξεπεράσουμε το θέμα του αριθμού των πιστών που θα επιτρέπονται στις εκκλησίες σε μια κρίσιμη περίοδο που αρχίζουμε να βλέπουμε περισσότερο αισθητή πτώση κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες», σημείωσε..

Όπως είπε ο  κ. Δημόπουλος θα πρέπει να αποφευχθεί έξαρση του ιού στις γιορτές« για να ανοίξουμε τον Ιανουάριο και να μην χρειαστεί να οδηγηθούμε σε παράταση μέτρων μετά την 7η Ιανουαρίου».

Όσον αφορά τα ρεβεγιόν και τον περιορισμό των 9 ατόμων, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων διότι αλλιώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από ασυμπτωματικούς.

«Όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί θα έχουμε «οδικό χάρτη» για το πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια», σημείωσε, για να προσθέσει ότι τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν για ένα διάστημα και θα αρθούν σταδιακά. 

Για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, είπε πως όλα θα κριθούν τις επόμενες 15 μέρες και την εξέλιξη της πανδημίας. Εκτίμησε ότι αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των κρουσμάτων και δεν έχουμε έξαρση στις γιορτές, «θα μπορέσουμε να πάμε σε άνοιγμα σχολείων αρχές Ιανουαρίου και σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων».