Th. May: Δαπανηρό λάθος η εξασθένηση της συνεργασίας μας με την ΕΕ σε επίπεδο ασφάλειας

Th. May: Δαπανηρό λάθος η εξασθένηση της συνεργασίας μας με την ΕΕ σε επίπεδο ασφάλειας

Ενώ η διαδικασία του Brexit μόλις που έχει αρχίσει, η Βρετανία αναγκάσθηκε να εκτονώσει σήμερα μια πρώτη πολεμική, υποστηρίζοντας ότι δεν επιχειρεί να εξαργυρώσει τη συμμετοχή της στην ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια ευνοϊκή οικονομική συμφωνία.

Στην επιστολή του διαζυγίου που απηύθυνε χθες Τετάρτη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, η βρετανή πρωθυπουργός Theresa May φάνηκε να βάζει στη ζυγαριά των διαπραγματεύσεων τη συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας.

Σε μια στιγμή που «η ασφάλεια στην Ευρώπη είναι σήμερα περισσότερο εύθραυστη απ'' ό,τι ήταν ποτέ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η εξασθένηση της συνεργασίας μας για την ευημερία και την προστασία των πολιτών μας θα ήταν ένα δαπανηρό λάθος», γράφει η May.

Πρόκειται για μια συγκαλυμμένη απειλή που ο Γκι Φερχόφστατ, αρμόδιος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, δεν εκτίμησε καθόλου. «Η ασφάλεια όλων των πολιτών είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα» για να αποτελέσει αντικείμενο παζαριού, αντέδρασε.

Αυτό ήταν που συγκράτησε και ο βρετανικός Τύπος στα πρωτοσέλιδά του. Η εφημερίδα Guardian τιτλοφορεί: «Η ΕΕ προειδοποιεί: μην μας εκβιάζετε». «Η May απειλεί το σύμφωνο της ΕΕ για την τρομοκρατία», γράφουν οι Times ενώ η Sun γίνεται πιο λυρική: «Τα χρήματά σας ή τη ζωή σας» γράφει με υπότιτλο «Κάνετε εμπόριο μαζί μας και θα σας βοηθήσουμε να πολεμήσετε εναντίον της τρομοκρατίας».

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις επιχείρησε να εξουδετερώσει την πολεμική διαβεβαιώνοντας ότι «δεν επρόκειτο για απειλή», αλλά για ένα «επιχείρημα για να επιτευχθεί μια συμφωνία».

Χωρίς συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποτελεί πλέον μέρος της Europol, η οποία διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αστυνομιών, επισήμανε κυρίως.

Για να καθησυχάσει τους ευρωπαίους συμμάχους της αναφορικά με τις καλές προθέσεις της Βρετανίας, η βρετανή πρωθυπουργός δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο σε επτά ευρωπαϊκές εφημερίδες. Επαναλαμβάνει σ'' αυτό τα κύρια σημεία της επίσημης επιστολής εξόδου και υπογραμμίζει τη βούληση της Βρετανίας να παραμείνει ένας σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη. 

Στο μεταξύ, το Λονδίνο θα δημοσιοποιήσει σήμερα τη λευκή βίβλο ενός νομοσχεδίου που ονομάσθηκε «Μεγάλη κατάργηση» και έχει στόχο την κατάργηση του νομικού κώδικα του 1972 που επέτρεψε να ενσωματωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία στο βρετανικό δίκαιο. Ο στόχος είναι να μετατραπούν οι ισχύοντες ευρωπαϊκοί νόμοι σε εθνικούς νόμους, διατηρώντας ορισμένους που θεωρούνται απαραίτητοι και καταργώντας τους άλλους.

Με σχεδόν 19.000 ευρωπαϊκούς νόμους σε ισχύ, το έργο είναι τεράστιο και θα πραγματοποιηθεί σε στάδια για να αποφευχθεί ένα άλμα στο νομικό κενό.

Εξίσου επίπονες προαναγγέλλονται οι διαπραγματεύσεις εξόδου με την ΕΕ των 27, που προβλέπεται να διαρκέσουν δύο χρόνια.

Η May λέει πως θέλει να συνάψει «μια στενή και ειδική σύμπραξη που να αφορά μια οικονομική συνεργασία και μια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας» και ζητεί οι διαπραγματεύσεις εξόδου να διεξαχθούν παράλληλα με αυτές για τη νέα συμφωνία που θα συνδέει τη χώρα της με την ΕΕ.

Το αίτημα αυτό απέρριψε αμέσως η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.

Πριν μιλήσουμε για το μέλλον, «θα χρειαστεί κατ'' αρχάς να αποσαφηνίσουμε πώς θα λύσουμε» τους δεσμούς που έχουν δημιουργηθεί επί 44 χρόνια, δήλωσε. 

Σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος θα βρίσκεται στη Βαλέτα για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συνασπίζει τα ευρωπαϊκά συντηρητικά κόμματα.

Θα έχει την ευκαιρία για μια πρώτη συζήτηση μεταξύ Ευρωπαίων, αφού ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα είναι επίσης παρόντες.

Αύριο Παρασκευή ο Τουσκ θα προτείνει τις «κατευθύνσεις των διαπραγματεύσεων» που θα χαράξουν την πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί σύμφωνα με την ΕΕ για να επιτευχθεί μια συμφωνία εξόδου. Θα υποβληθούν στους ηγέτες των 27 ευρωπαϊκών χωρών κατά τη σύνοδο κορυφής της 29ης Απριλίου.

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει στις 5 Απριλίου στην ολομέλεια του Στρασβούργου το δικό του κείμενο, το οποίο προειδοποιεί πως «μια συμφωνία για μια μελλοντική σχέση (...) δεν μπορεί να συναφθεί παρά μόνο μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ».

Αν η May και οι Βρυξέλλες φαίνονται έτοιμες για μια ταχεία συμφωνία σχετικά με τα δικαιώματα των ευρωπαίων μεταναστών, ο λογαριασμός της εξόδου --που υπολογίζεται σε 55 έως 60 δισεκ. ευρώ και τον οποίο οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να παρουσιάσουν στο Λονδίνο-- αναμένεται να αποτελέσει ένα σοβαρό σημείο τριβής.

«Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα», δήλωσε η May χθες στο BBC, προσθέτοντας πως η χώρα της «θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της».

Ο υπουργός της επί των Οικονομικών Ph. Hammond προειδοποίησε πάντως ότι το Λονδίνο «δεν αναγνωρίζει τα ποσά που κυκλοφόρησαν στις Βρυξέλλες και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ