Θ. Θεοχαρόπουλος: Χτίζουμε την ενιαία προοδευτική παράταξη με υπέρβαση των σημερινών κομμάτων

Θ. Θεοχαρόπουλος: Χτίζουμε την ενιαία προοδευτική παράταξη με υπέρβαση των σημερινών κομμάτων

«Έφθασε η ώρα να προχωρήσουμε σε ένα ενιαίο προοδευτικό κόμμα με υπέρβαση της μεταβατικής ομοσπονδιακής πολυκομματικής δομής», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ, χωρίς να κρύψει τον προβληματισμό του για αρκετές από τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

«Η νέα εκλεγμένη ηγεσία οφείλει να προωθήσει άμεσα τη συγκρότηση ενιαίου φορέα με θεσμοθετημένες τάσεις. Να προωθήσει την ανανέωση προσώπων, ιδεών, πολιτικών πρακτικών. Να προωθήσει εμπράκτως την ενότητα. Να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια συνθέσεων στον νέο φορέα με δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες μακριά από ξεπερασμένα μοντέλα αρχηγοκεντρικών κομμάτων προηγούμενων δεκαετιών», προσέθεσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Επίσης ανέφερε ότι χρειάζονται ξεκάθαρες τοποθετήσεις και δεν βοηθούν οι μεσοβέζικες θέσεις. «Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεται ότι θα φτιάξουμε ενιαίο κόμμα χωρίς υπέρβαση. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε φυγόκεντρες τάσεις αντί για την απαραίτητη συσπείρωση. Σε όλη την πορεία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν εκλέγουμε μόνο επικεφαλής, αλλά χτίζουμε την ενιαία προοδευτική παράταξη. Για αυτό η πλήρης αφοσίωση της νέας εκλεγμένης ηγεσίας στο εγχείρημα είναι απολύτως απαραίτητη μακριά από λογικές διπλών θέσεων και ρόλων», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Άσκησε έντονη κριτική τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι η κοινωνία συνεχίζει να ταλαιπωρείται από αδιέξοδες κυβερνητικές πολιτικές και την στείρα αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. «Ο πρωθυπουργός δείχνει πως είναι ικανός ανά πάσα στιγμή να προσφέρει ένα νέο πρόγραμμα ψεύτικων υποσχέσεων και συνειδητών παραποιήσεων της πραγματικότητας. Ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει απλές διαπιστώσεις για την οδυνηρή κατάσταση της χώρας, ξεχνώντας τις ευθύνες των πολιτικών του κόμματός του, ιδίως της περιόδου 2004-2009. Τονίζει ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω τις ιδεοληψίες. Εννοεί τις ιδεοληψίες των άλλων, όχι όμως και του κόμματός του που κινείται σε ακραίες συντηρητικές απόψεις, όπως αποδεικνύεται και σήμερα με την άρνησή του να ψηφίσει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, αυτό που ενδιαφέρει σήμερα πρωτίστως τους πολίτες είναι η πολιτική και προγραμματική πρόταση για το αύριο και γι αυτό χρειάζεται σαφές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, με οριοθέτηση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. «Απαιτούνται βαθιές προοδευτικές αλλαγές και τομές παντού, με το βλέμμα στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Σήμερα χρειάζεται να ειπωθούν αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό κόστος. Να αναλάβουμε τολμηρές πρωτοβουλίες για τομές που θα αποκαταστήσουν την πίστη των πολιτών στους θεσμούς και στο πολιτικό σύστημα, κατοχυρώνοντας την διαφάνεια και την αξιοκρατία παντού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ