Θα θυσιάσει ο D. Trump τη Νότια Σινική Θάλασσα λόγω της Β. Κορέας;

Θα θυσιάσει ο D. Trump τη Νότια Σινική Θάλασσα λόγω της Β. Κορέας;

Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, James Mattis, αναμένεται να πιέσει για περισσότερη συνεργασία και συντονισμό ώστε να αντιμετωπιστεί η πυρηνική απειλή και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας, στο περιφερειακό φόρουμ για την ασφάλεια, που θα διεξαχθεί στη Σιγκαπούρη το Σάββατο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κεντρικός στόχος της Ουάσινγκτον στο εν λόγω φόρουμ, τα προηγούμενα χρόνια, αφορούσε τον περιορισμό της επεκτατικής πολιτικής της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο Donald Trump όμως, έχει δραστηριοποιηθεί, ώστε να προσεγγίσει το Πεκίνο, επιδιώκοντας υποστήριξη για το ζήτημα της Βορείου Κορέας, ενώ έχει εγκαταλείψει την εμπορική συμφωνία του B. Obama με τα ασιατικά κράτη του Ειρηνικού (TPP).

Aυτή η πολιτική έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των συμμάχων των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Ασία, οι οποίοι, στην πορεία για το ετήσιο φόρουμ «Shangri-la», φοβούνται ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να επιτρέψει στην Κίνα να κυριαρχήσει στην στρατηγική περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Δεδομένης πάντως και της διστακτικής στάσης για κλιμάκωση της έντασης έναντι της Πιόνγιανγκ, από την Κίνα, οι χώρες της Αν. Ασίας περιμένουν στο συνέδριο, να λάβουν μία σαφή απάντηση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η διοίκηση Τrump στην περιοχή.

«Θέλουμε να ξέρουμε, θα παραμείνουν οι ΗΠΑ προσηλωμένες στην περιοχή;», διερωτάται διπλωμάτης που θα συμμετάσχει στο συνέδριο.