Θεατρικοί συγγραφείς προς υπουργό: Βοηθήστε το Θεατρικό Μουσείο

Θεατρικοί συγγραφείς προς υπουργό: Βοηθήστε το Θεατρικό Μουσείο

Πρόθυμη να παραχωρήσει όσα της ανήκουν από τις πολύτιμες ιστορικές συλλογές του Θεατρικού Μουσείου, είναι η Εταιρεία των Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Με επιστολή της προς την  υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου, την οποία δημοσιοποιεί σήμερα το  Liberal.gr, η ΕΕΘΣ δηλώνει πως θα τα παραχωρήσει προκειμένου να λυθεί το φλέγον ζήτημα.

 Το Θεατρικό Μουσείο έχει χρέη σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ σε ενοίκια και ασφαλιστικούς φορείς, για τα οποία απειλείται με φυλάκιση ο πρόεδρός του Κώστας Γεωργουσόπουλος, του οποίου μάλιστα έχει δεσμευθεί ο τραπεζικός λογαριασμός. Εκτός από τις συλλογές του που σαπίζουν στα υπόγεια του πνευματικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων, χρωστούνται ενοίκια στο κτήριο της Βιβλιοηθήκης. Ο ιδιοκτήτης αναμένει υπομονετικά τη λύση, ωστόσο αυτή την διαφαίνεται. 

Πριν από λίγους μήνες, είχε συμφωνηθεί με τον Λάμπη Ταγματάρχη να μεταφερθούν η βιβλιοθήκη και τα υλικά του Μουσείου στις αποθήκες της ΕΡΤ στην Κατεχάκη. Εκεί μπορεί να γίνει και η συντήρηση των αντικειμένων (κοστούμια, αντικείμενα, προγράμματα, βιβλία κ.α.) τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Ο Λάμπης Ταγματάρχης έφυγε. Ίδια συμφωνία έγινε στη συνέχεια με τον Διονύση Τσακνή, ο οποίος έφυγε επίσης. Όλα έχουν μείνει λοιπόν στον αέρα.

Στον αέρα είναι και η αποπληρωμή των χρεών του Θεατρικού Μουσείου. Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου έχει συναντήσει πολλές φορές τους κ. Κ. Γεωργουσόπουλο και Γ. Μιχαλακόπουλο, αλλά δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες.

Με την επιστολή της η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων εκφράζει την αγωνία της «για την τύχη του Θεατρικού Μουσείου, το οποίο, όπως γνωρίζετε, έχει σταματήσει να λειτουργεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ένας πολύτιμος πολιτιστικός και ιστορικός θησαυρός, άρρηκτα συνδεδεμένος με το θεατρικό παρελθόν, παρόν και μέλλον του ελληνικού θεάτρου.

Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι πρέπει επειγόντως να ληφθούν μέτρα και προπαντός να βρεθεί οριστική λύση για την επαναλειτουργία και τη βιωσιμότητά του.»

Η Εταιρεία δηλώνει  άμεσο ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος, αφού είναι αυτή η οποία ίδρυσε το Θεατρικό Μουσείο το έτος 1938. Από το έτος 1983 η ΕΕΘΣ παραχώρησε με χρησιδάνειο όλο το πολύτιμο αρχειακό υλικό της (εκθέματα, βιβλία, μακέτες, χειρόγραφα, πίνακες, φωτογραφίες, προγράμματα, αφίσες, θεατρικά κοστούμια, έπιπλα κλπ.) προς το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας Ελληνικού Θεάτρου, σωματείο που ιδρύθηκε με καταστατικό σκοπό «την συνέχιση του Θεατρικού Μουσείου της ΕΕΘΣ».

«Η  σπουδαιότητα  του Θεατρικού Μουσείου για την πολιτιστική μας κληρονομιά γίνεται αντιληπτή από την ενδεικτική αναφορά των εκθεμάτων και της βιβλιοθήκης-αρχείου:» τονίζει στην επιστολή. «Σπάνια και μοναδικά αντικείμενα από θεατρικές παραστάσεις (κοστούμια, μακέτες σκηνικών, σπάνια χειρόγραφα, χειρόγραφα κείμενα θεατρικών έργων, πίνακες, φωτογραφίες, προγράμματα, αφίσες, προσωπικά αρχεία και αντικείμενα ηθοποιών, σκηνοθετών, σκηνογράφων κλπ., ψηφιακό αρχείο μαγνητοσκοπημένων θεατρικών παραστάσεων αρχαίας τραγωδίας και κωμωδίας, καθώς και σύγχρονου ρεπερτορίου, 40.000 περίπου τόμους για το θέατρο που χρονολογούνται από το έτος 1736, εκατοντάδες χειρόγραφα από το έτος 1860, και προπαντός, υλικό των τριών τραγικών, Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη και της αττικής κωμωδίας.»

«Εκτός από το ενδιαφέρον του κοινού, το Θεατρικό Μουσείο αποτελεί μοναδικό 'εργαλείο' μελέτης και έρευνας για τους έλληνες και ξένους θεατρολόγους και ιστορικούς τέχνης.  Πρέπει δε να ληφθεί υπόψη ότι ο συνεχής εμπλουτισμός του με νέο υλικό – που έχει σταματήσει λόγω της παύσης της λειτουργίας του - το καθιστά  ένα ζωντανό και συνεχώς εξελισσόμενο πολιτιστικό και πνευματικό οργανισμό, πόλο έλξης του παγκοσμίου ενδιαφέροντος, με συνεχώς αυξανόμενη αξία, προσδίδοντάς του και ιδιότητα του 'εμπορεύσιμου' πολιτιστικού προϊόντος δυναμένου να αποφέρει έσοδα αν αξιοποιηθεί κατάλληλα.»

Θεωρούν πως οι  οφειλές του  Θεατρικού Μουσείου «δεν αποτελούν απαγορευτική παράμετρο για την εύρεση λύσης σε σχέση με την ανεκτίμητη αξία του και μπορεί να αντιμετωπιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο επιχορηγούσε το Μουσείο επί 40 συναπτά έτη.  

Το Υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει κατάλληλα κτίρια που μπορεί να φιλοξενήσουν τα εκθέματα, την ανεκτίμητης αξίας βιβλιοθήκη του και τα κειμήλια των τριών αιώνων θεατρικού και αρχειακού υλικού που αποτελούν την περιουσία του μόνου στη χώρα μας Θεατρικού Μουσείου» καταλήγουν.

Αγγελική Κώττη