Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο που θα γίνεται στην τρίτη δόση είναι αυτό της Pfizer

Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο που θα γίνεται στην τρίτη δόση είναι αυτό της Pfizer

Με το εμβόλιο mRNA της Pfizer θα γίνει η τρίτη δόση εμβολιασμού στη χώρα μας, όπως ανέφερε, απόψε, η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. «Είναι το ίδιο εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στον αρχικό εμβολιασμό» τόνισε, καθώς όπως πρόσθεσε έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και για τις νέες μεταλλάξεις.

«Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της Astra Zeneca στην πρώτη εμβολιαστική φάση, θα κάνουν την τρίτη δόση με το εμβόλιο mRNA της Pfizer», ενώ για αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson , μένει να διευκρινιστεί, όπως είπε, εάν θα επαναλάβουν την τρίτη δόση με το ίδιο εμβόλιο, δηλαδή το Johnson & Johnson ή με mRNA εμβόλιο, γεγονός το οποίο θα διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες.

Η ίδια πρόσθεσε ότι έχει ήδη αρχίσει ο εμβολιασμός στα άτομα με ανοσοκαταστολή, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εμβολιαστούν όσοι μένουν σε δομές ηλικιωμένων, οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί με την τρίτη δόση.

Οι τελευταίες τρεις αυτές κατηγορίες μπορούν να κάνουν το τρίτο εμβόλιο έξι μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό τους, όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου τονίζοντας επίσης ότι όσοι έχουν νοσήσει και έχουν λάβει μία ή δύο δόσεις εμβολίου έχουν ικανοποιητική ανοσιακή επάρκεια και δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου.

Όπως υπογράμμισε, «άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου». Ενώ επισήμανε πως «δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός όσον αφορά στο πότε μπορεί να γίνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και κάποιο άλλο εμβόλιο, για παράδειγμα της γρίπης».

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως μέχρι στιγμής στο Ισραήλ έχουν χορηγηθεί 2,8 εκατ. αναμνηστικής δόσης σε ηλικίες από 12 ετών και πάνω. Η πλειονότητα σε άτομα ηλικίας 60 και πάνω.

«Γενικά οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι συνήθεις απλές, πόνος, ερυθρότητα και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες από αυτές της πρώτης και δεύτερης δόσης. Η μόνη εκδήλωση που φαίνεται ότι είναι συχνότερη, είναι η διόγκωση η σύστοιχη με το σημείο του εμβολιασμού, του μασχαλιαίου λεμφαδένα», σχολίασε. Και επανέλαβε ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή για τις εγκύους, και κατά την κύηση και κατά τον θηλασμό.

«Θα ήθελα να αναφερθώ στους γονείς, στο θέμα του φόβου για την γονιμότητα των κοριτσιών και των αγοριών λόγω του εμβολιασμού», είπε σημειώνοντας ότι «δεν επηρεάζουν» και «δεν έχουν επιστημονική υπόσταση» όσα λέγονται περί του αντιθέτου.Π

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ιό της γρίπης, σημειώνοντας ότι η συνταγογράφηση θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου, ενώ σχολίασε πως δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ εμβολίου Covid κα γρίπης, όπως και με άλλα εμβόλια.

Ευχήθηκε να μην είναι πρώιμη η εμφάνιση της γρίπης ή σοβαρότερη, και συνέστησε τήρηση των μέτρων προστασίας.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια