Θεσσαλονίκη: Η «Μακεδονία είναι Ελλάδα» είπαν Μητροπολίτης Άνθιμος και Μ. Κόλλια-Τσαρουχά

Θεσσαλονίκη: Η «Μακεδονία είναι Ελλάδα» είπαν Μητροπολίτης Άνθιμος και Μ. Κόλλια-Τσαρουχά

Οι διεργασίες για την ονομασία των Σκοπίων βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων κατά την τελετή αγιασμού των υδ΄των στη Θεσσαλονίκη.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ανέφερε ότι «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα. Αυτό θέλουμε να το καταλάβουν οι πάντες. Συγχρόνως Ελλάδα σημαίνει και Μακεδονία. Δεν είναι χθες και προχθές, Είναι αιώνιες οι σχέσεις αυτές και ξεκινάμε σε χρόνους προ Χριστού».

Παράλληλα, ο ίδιος, σε δηλώσεις του, εμφανίστηκε αντίθετος με το συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου για το όνομα "Μακεδονία", τονίζοντας πως πολλά συλλαλητήρια δεν θα έχουν επιτυχία, αλλά πρέπει να γίνει κάτι συλλογικό.

Ερωτηθείς για τον αν θα λάβει ο ίδιος πρωτοβουλία, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης είπε πως μία «τέτοια πρωτοβουλία θα πρέπει να γίνει από την εκκλησία, το κέντρο των Αθηνών»

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην τελετή του αγιασμού των υδάτων, έδωσε και αυτή το μήνυμα ότι «η Μακεδονία είναι Ελλάδα».

«Είναι αλήθεια ότι το Σκοπιανό έρχεται από το παρελθόν, είναι αυτό ένα από τα εθνικά θέματα που απασχολούν τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Είμαστε σε μία διαπραγμάτευση η οποία φαίνεται ότι κάνει βήματα. Εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, και ο Πάνος ο Καμμένος, και ως αρχηγός του κόμματος αλλά και ως υπουργός Άμυνας, και εγώ η ίδια ως υπουργός Μακεδονίας Θράκης πιστεύουμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα αυτό για δικούς του σκοπούς, και επομένως θα δώσουμε τη μάχη μας» δήλωσε η κ. Κόλλια Τσαρουχά. 

Μπουτάρης: Ούτε εγώ ούτε ο Ανθιμος εκφράζουμε την εξωτερική πολιτική της χώρας

Αντίθετα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε πως, «ούτε εγώ ούτε ο Μητροπολίτης εκφράζουμε την εξωτερική πολιτική της χώρας, ούτε την χαράσσουμε. Εγώ ξέρω ότι με τους γειτόνους μας πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις».

Επανέλαβε δε πως διαφωνεί με το συλλαλητήριο που διοργανώνεται στην 21 Ιανουαρίου αλλά και τις υπόγραφες που συγκεντρώνονται  για τον όρο "Μακεδονία".

«Διαφωνώ και έχω πει κακές λέξεις για τα συλλαλητήρια. Αυτά τα συλλαλητήρια δεν εκφράζουν την κοινή γνώμη. Δεν μπορεί ο καθένας να τσιρίζει και να φωνάζει ότι θέλει στους δρόμους. Δεν μπορεί σε μία τέτοια φάση να υπάρχουν ακραίες αντιλήψεις. Στα Σκόπια δεν κάνουν συλλαλητήρια», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

 

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια