Θολό τοπίο μεταξύ συριακής κυβέρνηση και αντιπολίτευσης

Θολό τοπίο μεταξύ συριακής κυβέρνηση και αντιπολίτευσης

Η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Συρίας, που πρόκειται να συμμετάσχει στον όγδοο γύρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αναμένεται να φτάσει αύριο Τετάρτη στην Ελβετία, ανακοίνωσε σήμερα μια εκπρόσωπος του οργανισμού.

«Η αποστολή της κυβέρνησης δεν έχει φτάσει ακόμη, όμως ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία έλαβε ένα μήνυμα το οποίο ανέφερε ότι προβλέπεται να φτάσει αύριο (Τετάρτη)», επεσήμανε η Alessandra Velucci, εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της συριακής αντιπολίτευσης Naser al-Hariri δήλωσε ότι σκοπεύει να συμμετάσχει σε σοβαρές και άμεσες διαπραγματεύσεις, ενώ κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις, και κυρίως τη Ρωσία, να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση Assad ώστε να εμπλακεί σε πραγματικές διαπραγματεύσεις για την πολιτική μετάβαση στη χώρα, την οποία θα ακολουθήσει η σύνταξη νέου συντάγματος και εκλογές.

«Υπογραμμίζουμε ότι στόχος μας είναι η πολιτική μετάβαση που θα πετύχει την απομάκρυνση του Assad ως πρώτο βήμα», τόνισε ο Hariri στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Δευτέρα από τη Γενεύη.

«Στόχος μας στις διαπραγματεύσεις είναι η αποχώρηση του Bashar al-Assad ήδη από την έναρξη της μετάβασης», τόνισε.

Η επιτυχία αυτού του γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη δεν φαίνεται να είναι πιο πιθανή από αυτή των επτά προηγούμενων, καθώς ο Assad σημειώνει νίκες επί του πεδίου και οι αντίπαλοί του επιμένουν στην απαίτησή τους να αποχωρήσει.

Όλες οι προηγούμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες κατέρρευσαν σύντομα εξαιτίας της επιμονής της αντιπολίτευσης να αποχωρήσει ο Assad και της άρνησής του να το κάνει.

Εξάλλου η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, υπό τον πρεσβευτή της χώρας στον ΟΗΕ Bashar Jaafari, δεν έφτασε χθες στη Γενεύη, όπου αναμενόταν. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν θα φτάσει σήμερα, όταν ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Staffan de Mistura είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με την αντιπολίτευση.

«Δεν έχουμε πολλές ελπίδες, το καθεστώς χρησιμοποιεί τακτικές καθυστερήσεων προκειμένου να εμποδίσει την πρόοδο προς μια πολιτική λύση, την ώρα που η αντιπολίτευση εμφανίζεται με μια ενιαία αντιπροσωπεία», κατήγγειλε ο Hariri. «Η Ρωσία είναι η μοναδική που μπορεί να φέρει το καθεστώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο de Mistura επεσήμανε σε βιντεοδιάσκεψη με τις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη».

«Αν οι δύο πλευρές φτάσουν στη Γενεύη, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε εις βάθος συζητήσεις και ελπίζω και διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε. «Δεν θα δεχθούμε κανέναν όρο από καμία πλευρά», υπογράμμισε ο de Mistura.

Στο μεταξύ οι χώρες μόνιμα μέλη του ΣΑ-ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία— θα συμμετάσχουν σε μια «προπαρασκευαστική συνάντηση» σήμερα στη Γενεύη, έπειτα από πρωτοβουλία του Παρισιού. Η διεξαγωγή της γίνεται στο πλαίσιο της επιθυμίας των Δυτικών να επανέλθουν στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της συριακής κρίση, όπου αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστούν η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ