Θωμαΐδης: Μείωση των θανάτων από κορονοϊό από αυτή την εβδομάδα

Θωμαΐδης: Μείωση των θανάτων από κορονοϊό από αυτή την εβδομάδα

Αισιόδοξος ότι από αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει αποκλιμάκωση του δείκτη των απωλειών από κορονοϊό, εμφανίστηκε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Νίκος Θωμαΐδης, τονίζοντας πως μειώνονται οι εισαγωγές αλλά κυρίως οι διασωληνωμένοι.

Όπως ανέφερε, υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορονοϊού, σύμφωνα με τις αναλύσεις στα λύματα της Αττικής, ωστόσο πρόσθεσε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο έξαρσης τις επόμενες εβδομάδες, σε περίπτωση που επικρατήσει η υποπαραλλαγή Όμικρον 2. Επιπρόσθετα το επόμενο δίμηνο, όπως διευκρίνισε, παραδοσιακά υπάρχει αύξηση των ιώσεων.

Ο κ. Θωμαΐδης διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή στην κοινότητα κυκλοφορεί 90% η παραλλαγή Όμικρον και 10% η παραλλαγή Δέλτα. Επισήμανε πως ο τριπλός εμβολιασμός προστατεύει πάνω από 90% από τη βαριά νόσηση από τη Δέλτα και πάνω από 80% και στην Όμικρον. Άρα για το επόμενο διάστημα είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε στον τριπλό εμβολιασμό και στα προστατευτικά μέτρα.

Επιπέδωση των σκληρών δεικτών επιβεβαιώνει και ο Ιωάννης Κιούμης καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, ενώ εκτιμά πως μια πιθανή έξαρση της πανδημίας δεν θα είναι μεγάλη ούτε σε ένταση ούτε σε διάρκεια. Επισημαίνει δε ότι ο αριθμός των θανάτων είναι απογοητευτικά υψηλός σε σχέση και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξηγώντας ότι έχει να κάνει και με την ηλικιακή διαστρωμάτωση της χώρας, με τα ποσοστά εμβολιασμού στους ηλικιωμένους και με τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας όπως πόσο γρήγορα προσφεύγει κάποιος στο νοσοκομείο όταν είναι άρρωστος.