Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία για τις εκλογές

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία για τις εκλογές

Ο δρόμος για την επανεκλογή του Τούρκου προέδρους Ταγίπ Ερντογάν μπορεί και μην είναι τόσο εύκολος όσο ο ίδιος πίστεψε, εάν επαληθευτεί η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Sonar για λογαριασμό της εφημερίδας Sozcu.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να υπολογίζει σ' ένα ποσοστό γύρω στο 42%, που όμως δεν του επιτρέπει να κερδίσει από τον Α' γύρο, αφού θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 50% συν μία ψήφο. 

Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα αν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κατακτήσει στις 24 Ιουνίου την απόλυτη πλειοψηφία  θα βρει στον δεύτερο γύρο απέναντί του τον δεύτερο ισχυρότερο υποψήφιο, που σύμφωνα με την ίδια σφυγμομέτρηση, θα είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Ο Ιντζέ οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 21,9%, σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα μπροστά από την υποψήφια του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ (21%).

Πονοκέφαλο στον Ερντογάν προκαλούν και οι χθεσινές δηλώσεις της Μεράλ Ακσενέρ καθώς όπως ανέφερε, αν περάσει ο Ιντζέ στο Β΄γύρο, θα τον στηρίξει και δεν αποκλείεται ο αντίπαλος του Ερντογάν να κατακτήσει τελικά την πλειοψηφία.

Επίσης εκτός από τους Ιντζέ και Ακσενέρ, υποψήφιος κατεβαίνει και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικού HDP, ο οποίος βρίσκεται εδώ και ενάμιση χρόνο πίσω από τα κάγκελα κατηγορούμενος για «υποστήριξη της τρομοκρατίας» και συγκεντρώνει στη δημοσκόπηση του Sonar ένα ποσοστό 11%. Το HDP ευελπιστεί να πιάσει το όριο εισόδου στην τουρκική βουλή, όπου επίσης κλυδωνίζεται η απόλυτη πλειοψηφία του κόμματος του Ερντογάν.