Τι φοβάται η Ευρώπη και καθιερώνει υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

Τι φοβάται η Ευρώπη και καθιερώνει υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

Η πανδημία καλπάζει παγκοσμίως, πλήττοντας ιδιαίτερα την Ευρώπη. Έκρηξη νέων κρουσμάτων καταγράφεται και στην Αφρική, ελέω της Όμικρον. Ο φετινός γιορτινός Δεκέμβρης βρίσκει την παγκόσμια κοινότητα «παγωμένη» όχι τόσο από τα χιόνια, όσο από τον φόβο. Το τέταρτο κύμα και η Δέλτα επιμένουν, ενώ η νέα παραλλαγή του κορονοϊού εμφανίζεται πιο διεισδυτική από το αναμενόμενο. Πώς θα διαχειριστούν ΕΕ  και κράτη μέλη τις νέες προκλήσεις; 

Η ευρωπαϊκή ηγεσία σε επίπεδο Βρυξελλών αλλά και τα κράτη μέλη οδηγούνται σωρηδόν στην εξέταση νέων μέτρων, περιλαμβανομένης της καθιέρωσης υποχρεωτικών εμβολιασμών για την αποφυγή επιδείνωσης της υγειονομικής κρίσης.  

Τα νέα δεδομένα

 

Γιατί οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη κρούουν και πάλι καμπανάκι κινδύνου και καλούν σε επίσπευση των μέτρων; Σε άμεση δράση κατά της Όμικρον για αναχαίτιση νέου κύματος του κορονοϊού, καλούνται να σπεύσουν με λήψη νέων μέτρων οι βρετανοί υπουργοί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian την Παρασκευή.

H προειδοποίηση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Βρετανίας έρχεται ως αποτέλεσμα της συγκέντρωσης των πρώτων δεδομένων σχετικά με τη διασπορά της νέας παραλλαγής.

Όπως επισημαίνουν, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο και δεν υπάρχει χρόνος αναμονής για περισσότερα στοιχεία, πριν τη λήψη νέων, αυστηρότερων υγειονομικών κανόνων. Κάτι το οποίο ήδη έχουν κάνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και άλλων. 

Η ανοσία

 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι «πολύ πιθανό» η Όμικρον να «ξεφύγει» από την ανοσία που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, δεδομένου του μεγάλου αριθμού επαναμολύνσεων που έχουν ήδη παρατηρηθεί στη Νότια Αφρική και λόγω μιας σειράς μεταλλάξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μείωση της πίεσης στα Εθνικά Συστήματα Υγείας αποτελεί ολοένα μεγαλύτερη και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί πρόκληση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι απαραίτητη η προετοιμασία για νέο κύμα μολύνσεων, καθώς και για την πιθανότητα κάποια από τα άτομα που θα μολυνθούν να έχουν ανάγκη για υγειονομική περίθαλψη.  

Καλπάζει η πανδημία

 

Οι παραπάνω προειδοποιήσεις αποκτούν δραματικότερο χαρακτήρα, αν αναλογιστεί κάποιος πως έρχονται σε μία περίοδο που η πανδημία καλπάζει, ενώ βρισκόμαστε στις αρχές του πιο γιορτινού χειμωνιάτικου μήνα.

Αύξηση 4%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφηκε στα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, καθώς εντοπίστηκαν 589.402 νέα περιστατικά λοιμώξεων, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Με τα περισσότερα κρούσματα να ανιχνεύονται στην Αφρική λόγω της Όμικρον.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις

 

Πάντως, η δυτική Ευρώπη ήταν εκείνη όπου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις, μεταξύ των χωρών που είχαν τουλάχιστον 1.000 κρούσματα ημερησίως: η Γαλλία (+55%, 36.683 νέα κρούσματα κατά μέσο όρο, η Νορβηγία (3.483, +52%), η Σουηδία (1.892 +46%), η Ισπανία (9.731, +45%).

Σε απόλυτους αριθμούς, οι ΗΠΑ διατηρούν το ρεκόρ, με 97.458 κρούσματα ημερησίως (+14%), μπροστά από τη Γερμανία (57.636, +7%) και τη Βρετανία (43.939, +3%).

Σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους (εξαιρούνται τα μικροκράτη), οι χώρες με τα περισσότερα νέα κρούσματα αυτήν την εβδομάδα ήταν η Τσεχία (1.225 ανά 100.000 κατοίκους, το Βέλγιο (1.099) και η Σλοβακία (1.018).

Τα διδάγματα από τη Δέλτα

 

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες Πέμπτη και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), εμφανίζοντας ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο στο «κόκκινο».

Η αγωνία για την πορεία της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο εντείνεται. Οι αρμόδιες αρχές αντλούν πλέον διδάγματα από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα μέχρι σήμερα, καθώς και από την πορεία της πανδημίας, δύο χρόνια μετά. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αναδεικνύεται πλέον ως το πιο ισχυρό όπλο κατά του κορονοϊού.

Το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα τεθεί επί τάπητος και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιανουαρίου.