Τι προβλέπεται όταν ένας εμβολιασμένος έρθει σε επαφή με κρούσμα

Τι προβλέπεται όταν ένας εμβολιασμένος έρθει σε επαφή με κρούσμα

Ατομα που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα απλώς παρακολουθούνται, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ.Θεοδωρίδου στην ενημέρωση της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, εφόσον έρθουν σε επαφή με άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη, δεν χρειάζεται να κάνουν μοριακά τεστ, αφού είναι εμβολιασμένα παρά μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα, η παρακολούθησή τους είναι αρκετή.

Εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, τότε δεν υφίσταναι θέμα ούτε απομόνωσης ούτε εργαστηριακής διερεύνησης για πιθανή λοίμωξη.

«Αυτό βέβαια δεν μπορεί να ισχύσει για τα άτομα που έχουν κάνει τη μία δόση. Αυτοί θεωρούνται ατελώς εμβολιασμένοι. Μπορεί σε αυτή την περίπτωση η όποια επαφή να πέσει και σε χρονικό διάστημα που τα αντισώματα από την πρώτη δόση ή δεν έχουν αναπτυχθεί ή έχουν μειωθεί και τα άτομα να μην είναι προφυλαγμένα. Επομένως εκεί θα πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, σε ερώτηση για το αν υπάρχει υποχρέωση για self test στους πλήρως εμβολιασμένους, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε: «Το πλεονέκτημα των δύο δόσεων είναι ότι δεν υφίσταται εργαστηριακό έλεγχο παρά μόνο αν εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα».

Επιπλέον, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξήγησε ότι το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει από κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες. Δηλαδή δεν υποχρεούνται σε καραντίνα ή τεστ αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού.

Από τις παραπάνω περιπτώσεις εξαιρούνται τα self tests, καθώς στον εργασιακό χώρο θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται όπως προβλέπεται.

Τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα

Κατά την ενημέρωση ο ΓΓ του υπ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίτευξη του 50% της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού θα επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού.

Τα στοιχεία πάντως για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης ανά ομάδα πληθυσμού δείχνουν ότι έχουμε ακόμη δρόμο :

Οι ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών έχουν ήδη πετύχει υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 71% των 60+ ετών έχει εμβολιαστεί, ενώ αν υπολογίσουμε τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 74,3%.

Ειδικότερα τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ανά ηλικιακή ομάδα, δείχνουν ότι:

85+: Το 67,5% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 70%

80-84: Το 68% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- (70% με τα ραντεβού)

75-79: Το 79% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- (82% με τα ραντεβού)

70-74: Το 73% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- (76% με τα ραντεβού)

65-69: Το 72% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- (76,5% με τα ραντεβού)

60-64: Το 66% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- (71% με τα ραντεβού)

55-59: Το 58% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- (66,5% με τα ραντεβού)

50-54: Το 53% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- (62% με τα ραντεβού)

45-49: Το 39% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- (58% με τα ραντεβού)

40-44: Το 33% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- (49% με τα ραντεβού)

35-39: Το 25% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- (38,6% με τα ραντεβού)

30-34: Το 21% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- (33% με τα ραντεβού)