Times: Έτοιμη να απορρίψει το αίτημα για δημοψήφισμα στη Σκωτία η Theresa May

Times: Έτοιμη να απορρίψει το αίτημα για δημοψήφισμα στη Σκωτία η Theresa May

Στην απόρριψη του αιτήματος της Nicola Sturgeon για τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος για μια ανεξάρτητη Σκωτία προσανατολίζεται η Theresa May, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Times.

Η Πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας ανακοίνωσε χθες ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκκινήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης των όρων ενός δημοψηφίσματος ζητώντας αρχικά εξουσιοδότηση από το τοπικό κοινοβούλιο του Holyrood.

Τυπικά η κεντρική κυβέρνηση στο Westminster θα μπορούσε να μπλοκάρει το αίτημα. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός αντέδρασε στην ανακοίνωση της Nicola Sturgeon κάνοντας λόγο για παρωπίδες και για διχαστικό που θα ενέτεινε την οικονομική αβεβαιότητα.

Ωστόσο, όπως επισήμαιναν οι περισσότεροι σχολιαστές, η κα May έχει αποφύγει να πει ένα ξεκάθαρο «όχι» στο αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα. Αυτή η συγκρατημένη αντίδραση αποδιδόταν στις ανησυχίες ότι εάν το Λονδίνο εμφανιζόταν απόλυτο ενάντια στο δημοψήφισμα ίσως να ενισχυόταν περαιτέρω η υποστήριξη υπέρ της ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με τις νεότερες δημοσκοπήσεις οι εξαγγελίες που παραπέμπουν σε «σκληρό» Brexit έχουν κλείσει την ψαλίδα μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, οι Times επικαλούνται κυβερνητική πηγή που σχολιάζει ότι το αίτημα της κ. Sturgeon συνεπάγεται τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την περίοδο που η Πρωθυπουργός Μέι θα διαπραγματεύεται τους όρους του Brexit. «Αυτή η χρονική συγκυρία είναι εντελώς απαράδεκτη. Θα ήταν ανεύθυνο να συμφωνήσουμε σε αυτό και δε θα το κάνουμε», δηλώνει ο ίδιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με άλλη πηγή της εφημερίδας, η κα May θα γίνει πιο κατηγορηματική το επόμενο διάστημα λέγοντας ότι οι προετοιμασίες για ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα υπονόμευαν τη διαπραγματευτική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, σε πολιτικούς κύκλους διατυπώνονται σενάρια που θέλουν την κα May να αφήνει την πόρτα ανοιχτή σε ένα μελλοντικό δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία, αλλά μόνο εφόσον το SNP κερδίσει την αυτοδυναμία στο Holyrood στις εκλογές του 2021.

Η Nicola Sturgeon έχει προσδιορίσει ως επιθυμητό χρονικό σημείο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος κάποια στιγμή μεταξύ του φθινοπώρου του 2018 και της άνοιξης του 2019, δηλαδή πριν από την υλοποίηση του Brexit.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια