Την αποσύνδεση ευρωεκλογών – τοπικής αυτοδιοίκησης αναζητά η κυβέρνηση, για να αποφύγει τα δύσκολα

Την αποσύνδεση ευρωεκλογών – τοπικής αυτοδιοίκησης αναζητά η κυβέρνηση, για να αποφύγει τα δύσκολα

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την αποσυσχέτιση της ημερομηνίας των ευρωεκλογών με της τοπικής αυτοδιοίκησης αναζητά η κυβέρνηση, με ορισμένους να αντιλαμβάνονται την προσπάθεια αυτή ως «φόβο» για ενδεχόμενη διπλή εκλογική ήττα μέσα σε μια μέρα. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι οι προηγούμενες ευρωεκλογές – εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης διεξήχθησαν την ίδια μέρα το 2014 και οι επόμενες θα γίνουν σε δύο χρόνια από σήμερα, το 2019.

Το ζήτημα «άνοιξε» o Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής είπε: «Θέλετε την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών να αποσυσχετιστεί από αυτή των ευρωεκλογών; Εμείς λέμε ναι». Σύμφωνα, με τον ίδιο ο λόγος που επιθυμεί να γίνει κάτι τέτοιο είναι διότι από την στιγμή που συμπίπτουν αυτές οι δύο ημερομηνίες, λειτουργεί παραμορφωτικά για το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης ουσιαστικά υπαινίχθηκε ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά προτείνει την παράταση της θητείας των τοπικών αρχόντων και όχι την μείωση της θητείας τους. «Οι ευρωεκλογές γίνονται την ίδια ημέρα σε όλη την Ευρώπη, όπως ξέρετε. Άρα, εκεί είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως σταθερό. Τώρα, το άλλο, όπως ξέρετε οι εθνικές εκλογές, πρόθεση μας είναι να εξαντλήσουμε μέχρι και την τελευταία μέρα, γιατί αυτό ωφελεί τον τόπο και προάγει τη δυνατότητα που έχουμε, αλλά από εκεί και έπειτα μιλάμε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και υπάρχει το ερώτημα, θεωρείτε ότι αν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτή την αλλαγή, θα έπρεπε να κόψουμε κάποιους μήνες από αυτούς που ξέρει ο άλλος –έχει μια πενταετή θητεία- ότι έχει; Λέμε όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξήγησε ο Π. Σκουρλέτης το εν λόγω ζήτημα θα εξεταστεί στους επόμενους μήνες, όταν και θα ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Καλλικράτη.