Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου η κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία

Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου η κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία

Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να τεθεί προς έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας. Κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι η Συμφωνία θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, προκειμένου να εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή την προσεχή Τρίτη 5 Οκτωβρίου και εν συνεχεία στην Ολομέλεια την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με το άρθρο 142Α του Κανονισμού δεν θα γίνει, την προσεχή Τρίτη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Με αυτά τα δεδομένα η ενημέρωση θα γίνει την ημέρα που θα συζητείται η Συμφωνία στην Ολομέλεια για να κυρωθεί στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου.

Για την πρόθεση του να φέρει προς κύρωση στη Βουλή την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, εάν αυτό είναι εφικτό, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως προσβλέπει σε διακομματική στήριξη επισημαίνοντας πως η εν λόγω συμφωνία αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη για την Ελλάδα καθώς δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να παίξει, πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «γίνονται τα πρώτα δειλά, πλην πολύ ουσιαστικά βήματα για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. Πρόθεσή μου είναι να φέρω τη συμφωνία προς κύρωση στο Εθνικό Κοινοβούλιο και την επόμενη εβδομάδα, εάν αυτό είναι εφικτό και προσβλέπω σε μία διακομματική στήριξη μίας συμφωνίας, η οποία πιστεύω ότι αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα, ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεσης και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να παίξει, όπως σας είπα, πρωταγωνιστικό ρόλο πια όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».