Την Πέμπτη θα αποφασίσουν οι Καταλανοί την απάντησή τους στον Rajoy

Την Πέμπτη θα αποφασίσουν οι Καταλανοί την απάντησή τους στον Rajoy

Η ολομέλεια του κοινοβουλίου της Καταλονίας θα συνεδριάσει το πρωί της Πέμπτης προκειμένου να αποφασίσει τη στάση που θα τηρήσει έναντι της Μαδρίτης, μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του συντάγματος, που ισοδυναμεί με την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του συνασπισμού Junts pel Si, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να προσφύγει νομικά κατά της εφαρμογής του Άρθρου 155. Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει το συγκεκριμένο 155 την ερχόμενη Παρασκευή, κλιμακώνοντας έτσι την πιο σοβαρή πολιτική κρίση που περνά η Ισπανία μετά το τέλος της δικτατορίας του Franco και την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1975.

«Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», δήλωσε επανειλημμένα χθες Κυριακή ο Jordi Turull, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας, αφού κατήγγειλε «το πραξικόπημα εναντίον των θεσμών» της επαρχίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης εξετάζονται «όλα τα σενάρια».

Το Σάββατο η συντηρητική κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Mariano Rajoy ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Γερουσία να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, με το οποίο η Μαδρίτη θα μπορέσει να αναλάβει τον έλεγχο του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Καταλονίας, αλλά της περιφερειακής αστυνομίας οργανώνοντας περιφερειακές εκλογές στις αρχές του 2018.

Τα επιχειρήματα Rajoy

Η απόφαση του Rajoy ελήφθη την ώρα που οι αυτονομιστές απειλούν να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μια επαρχία όπου ζει το 16% των Ισπανών.

Τα μέτρα που προτείνει ο Ισπανός πρωθυπουργός, που διαθέτει στη Γερουσία μεγάλη πλειοψηφία για να μπορεί να τα περάσει, οδηγούν στην ντε φάκτο αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.

Οι ισπανοί συντηρητικοί υπογραμμίζουν ότι με τα μέτρα αυτά θα «αποκατασταθεί» η δημοκρατία στην επαρχία αυτή, οι κάτοικοι της οποίας είναι διχασμένοι σχετικά με το θέμα της ανεξαρτησίας, και θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε έξι μήνες.

Όμως οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά αλλά και τις επιπτώσεις τους είναι μεγάλες.

Η El Pais, η μεγαλύτερη ισπανική εφημερίδα που αυτή τη στιγμή στηρίζει την κυβέρνηση Rajoy, παραδέχθηκε χθες ότι θα μπορούσαν να «προκαλέσουν προβλήματα στη δημόσια τάξη», την ώρα που το 40% με 50% των Καταλανών δηλώνει ότι στηρίζει την ανεξαρτησία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Η κυβέρνηση «θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στη διακυβέρνηση» της Καταλονίας, εκτίμησε επίσης ο πολιτικός επιστήμονας Jose Fernandez Albertos, ο οποίος σημειώνει ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 155 θα συσπειρώσει τους αυτονομιστές και τους αντιτιθέμενους στην ανεξαρτησία γύρω από την υπεράσπιση των δημόσιων ελευθεριών.

«Ελπίζω ότι όλος ο κόσμος θα αγνοήσει τις εντολές» της αυτονομιστικής κυβέρνησης της Καταλονίας, δήλωσε από την πλευρά του στο BBC ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Alfonso Dastis, τονίζοντας ότι όσοι Καταλανοί αστυνομικοί δεν τηρούν τον νόμο θα θεωρούνται «αντάρτες».

Κάποιοι νομικοί εκφράζουν αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα των μέτρων που προτείνει ο Rajoy, όπως ο Xavier Arbos, καθηγητής συνταγματικού δίκαιου στο πανεπιστήμιο της Βαρκελόνης.

Ο Ruben Vagensberg, της συλλογικότητας Όρθιοι για την Ειρήνη η οποία δημιουργήθηκε για να στηρίζει ειρηνικές δράσεις αντίστασης, προειδοποίησε ότι είναι κάποια αντίδραση είναι αναμενόμενη.

«Αν η ισπανική εθνοφρουρά εισβάλει στους καταλανικούς θεσμούς (…) θα υπάρξει πολύ σκληρή, ειρηνική αντίσταση», όπως όταν χιλιάδες ψηφοφόροι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα εκλογικά κέντρα την 1η Οκτωβρίου για να τα υπερασπιστούν.

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Soraya Saenz de Santamaria δήλωσε σήμερα ότι ο ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Carles Puigdemont θα χάσει όλες τις εξουσίες του και θα πάψει να λαμβάνει μισθό όταν η Γερουσία θα εγκρίνει το άρθρο 155, το οποίο επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναλάβει απευθείας τη διοίκηση της Καταλονίας.

Η Μαδρίτη θα διορίσει προσωρινό αντιπρόσωπό της, ο οποίος θα διοικεί την περιοχή μετά την έγκριση από τη Γερουσία των μέτρων που προβλέπει το άρθρο 155, δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Καταλονίας δήλωσε νωρίτερα ότι «η Ε.Ε. θα χάσει την αξιοπιστία της αν επιτρέψει στη Μαδρίτη να αναλάβει την άμεση διοίκηση της Καταλονίας και μόνο ο καταλανικός λαός έχει δικαίωμα να αλλάζει τους περιφερειακούς θεσμούς».

«Πώς μπορεί η Ε.Ε. να ανεχτεί αυτή την κατάσταση αν προκύψει;» δήλωσε ο Raul Romeva στο ραδιόφωνο του BBC ερωτηθείς με ποιόν τρόπο η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας θα αποτρέψει την κυβέρνηση της Μαδρίτης από την ανάληψη της άμεσης διοίκησής της.

«Πώς μπορούν να είναι αξιόπιστοι αν επιτρέψουν να συμβεί αυτό; Γιατί μπορώ να σας πω ότι ο λαός και οι οι θεσμοί της Καταλονίας δεν θα το επιτρέψουν να συμβεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ