Τουρκία: Απελευθερώθηκε ο γερμανός δημοσιογράφος Deniz Yucel

Τουρκία: Απελευθερώθηκε ο γερμανός δημοσιογράφος Deniz Yucel

Ο γερμανός δημοσιογράφος τουρκικής καταγωγής Deniz Yucel, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Τουρκία πριν από ένα χρόνο, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα όπως μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα Die Welt, με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να επιβεβαιώνει επίσης την απελευθέρωσή του.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο κ. Deniz Yucel αφέθηκε ελεύθερος, είμαστε ανακουφισμένοι και ικανοποιημένοι», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Sigmar Gabriel «αφιέρωσε τις δυνάμεις του τις τελευταίες ημέρες και ώρες για να συμβάλει σε μία λύση σε συνεργασία με τον τούρκο ομόλογό του».

«Επιτέλους! Ο ανταποκριτής της Die Welt, στη φυλακή εδώ και έναν χρόνο, είναι ελεύθερος», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα.

Την ικανοποίησή της για την αποφυλάκιση του Yucel εξέφρασε η Καγκελάριος Angela Merkel και ευχαρίστησε όσους κατέβαλαν προσπάθειες για αυτή την εξέλιξη. Η κα Merkel ευχαρίστησε ιδιαίτερα το υπουργείο Εξωτερικών και τον υπουργό Sigmar Gabriel για τις προσπάθειές του, επισημαίνοντας ότι «αποδεικνύεται ότι οι συζητήσεις δεν είναι άχρηστες», αλλά και την κοινωνία των πολιτών, στην Γερμανία και αλλού, για την συνεισφορά της.

Η Καγκελάριος αναφέρθηκε ωστόσο και σε άλλες, "ίσως όχι τόσο προβεβλημένες", περιπτώσεις Γερμανών φυλακισμένων στην Τουρκία και ευχήθηκε γρήγορες δικαστικές διαδικασίες, με βάση το κράτος δικαίου, κάτι που όπως επισήμανε, ζήτησε χθες και από τον τούρκο Πρωθυπουργό Binali Yildirim.

Ο Yucel, που εργαζόταν ως ανταποκριτής της Welt στην Τουρκία, είχε φυλακιστεί ως ύποπτος διάδοσης προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας και υποκίνησης βίας. Ο ίδιος αρνούνταν τις κατηγορίες, ενώ παρέμεινε υπό κράτηση για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς να του έχει απαγγελθεί καμιά κατηγορία. Ωστόσο, σήμερα η τουρκική Εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες στον Yucel, ζητώντας να του επιβληθεί φυλάκιση 18 ετών. H Die Welt αναφέρει ακόμη ότι δεν του έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Σημειώνεται ότι η απελευθέρωση του Υucel ήρθε μία μέρα μετά από τη συνάντηση που είχαν η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel με τον τούρκο πρωθυπουργό Binali Yildirim στο Βερολίνο.

Κατά τη συνάντηση, η κα Merkel δήλωσε ότι «η υπόθεση Yucel οδήγησε σε επιδείνωση των σχέσεων και παραμένει ένα βάρος», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να απαγγελθούν σύντομα κατηγορίες και να ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία, με όρους κράτους δικαίου.

Από την πλευρά του ο κ. Yildirim απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη δίκη του Deniz Yucel, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι, όπως και η Γερμανία, ένα κράτος Δικαίου και ότι η υπόθεση είναι αρμοδιότητα της τουρκικής Δικαιοσύνης, η οποία ενεργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα. Ζήτησε μάλιστα κατανόηση για τις καθυστερήσεις, επικαλούμενος τον φόρτο εργασίας στα τουρκικά δικαστήρια, λόγω των υποθέσεων που αφορούν την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα η δίκη να ξεκινήσει σύντομα και να καταλήξει σε αποτέλεσμα και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τη διαδικασία. Η Τουρκία δεν θέλει η υπόθεση Yucel «ή παρόμοιες υποθέσεις», να ζημιώσουν τις σχέσεις της με την Γερμανία, πρόσθεσε.

(φωτογραφία AP)

Διαβάστε ακόμα:

- Γερμανία: Την ικανοποίησή του για την αποφυλάκιση του D. Yucel, εξέφρασε ο ΥΠΕΞ Gabriel