Τουρκία και Ιράν λένε «όχι» στην ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν

Τουρκία και Ιράν λένε «όχι» στην ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν

Την αντίθεσή τους στο επικείμενο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου στις περιοχές των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, με την οποία οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους, εξέφρασαν για μια ακόμη φορά η Τουρκία και το Ιράν -δύο από τις χώρες της περιοχής στις οποίες υπάρχει η πιο πολυπληθής κουρδική μειονότητα.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, που σχεδιάζουν να διεξαγάγουν οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ στις 25 Σεπτεμβρίου, θα κάνει την κατάσταση στην περιοχή χειρότερη και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εμφύλιο πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Mevlut Cavusoglou έκανε τα σχόλια αυτά στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber. Στην ίδια συνέντευξη, είπε πως η Ρωσία κατανοεί καλύτερα τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον εξοπλίζει τις δυνάμεις των YPG που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, προκαλώντας ανησυχία στην Τουρκία που θεωρεί πως αποτελούν προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει αντάρτικο στην νοτιοανατολική Τουρκία από τη δεκαετία του '80.

Ο Cavusoglou είπε επίσης πως ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου θα επισκεφθεί την Τουρκία προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, που τελεί υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών που συνδέονται με ένα πρώην παρακλάδι της αλ Κάιντα.

Για «τεράστιο λάθος που θα έχει σοβαρές συνέπειες» έκαναν λόγο, από την πλευρά τους, οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, Hulusi Akar και Mohamed Baqeri, κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τόσο η Άγκυρα όσο και η Τεχεράνη φοβούνται πως η συγκρότηση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους θα ενισχύσει τα αυτονομιστικά κινήματα και στις χώρες τους, δημιουργώντας ένα ανεξέλεγκτο και επικίνδυνο γι'' αυτές ντόμινο γεωπολιτικών εξελίξεων.

Η τριήμερη επίσκεψη του Baqeri -ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον Tayip Erdogan- πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά την έναρξη της κατασκευής από την Τουρκία ενός τείχους στα μήκους 144 χιλιομέτρων σύνορα με το Ιράν, με στόχο να ελεγχθούν πιο αποτελεσματικά οι ροές μαχητών του ΡΚΚ και διακινητών προσφύγων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στις συζητήσεις ανάμεσα στους δύο στρατηγούς κυριάρχησε, επίσης, εκτός του Κουρδικού, οι εξελίξεις στη Συρία και το γενικότερο σκηνικό που διαμορφώνεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά τις ήττες του Ισλαμικού Κράτους σε στρατιωτικό επίπεδο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ