Τουρκία: Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την υπόθεση των 10 πρέσβεων

Τουρκία: Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την υπόθεση των 10 πρέσβεων

Πολιτικό σεισμό με σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η υπόθεση των δέκα πρέσβεων με την αντιπολίτευση να εκτοξεύει πυρά κατά του προέδρου της Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν για τους χειρισμούς του. 

Μπορεί να επιτεύχθηκε η χρυσή τομή μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών, των οποίων οι πρεσβευτές απειλούνταν να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι, με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων του τουρκικού καθεστώτος αλλά η Αντιπολίτευση εκτόξευσε κατηγορίες κατά της τουρκικής προεδρίας. 

Μάλιστα ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ύψωσε τους τόνους στο τουρκικό κοινοβούλιο κάνοντας λόγο για «ρεζιλίκια» που εξέθεσαν τη χώρα διεθνώς στο διπλωματικό πεδίο. Έφτασε σε σημείο να αποκαλέσει τον Ερντογάν ως άτομο με ψυχιατρικά προβλήματα. «Δεν μπορεί το κράτος να παραδοθεί σε κάποιον με ψυχιατρικά προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της βουλής. 

«Η Τουρκία δεν έχει ξαναζήσει τέτοιο ρεζιλίκι, ούτε στον κόσμο έχει γίνει ξανά τέτοιο ρεζιλίκι. Η οικονομία έγινε άνω κάτω. Μπήκανε ξένοι γραφειοκράτες, δούλευαν μέρα νύχτα. Προσπάθησαν να αναδιπλώσουν το περιστατικό» είπε ο Κιλιντσάρογλου ενώ καταφέρθηκε και κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Ο πρόεδρος του CHP υποστήριξε ότι το υπουργείο Εξωτερικών «έχει τεθεί σε πλήρη αδράνεια. Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι εθνική. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει κοινή φωνή».

Οργή της προεδρίας για τη DW

Την ίδια ώρα, την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν προκάλεσε το δημοσίευμα της Deutsche Welle, βάσει του οποίου ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε με παραίτηση τον Τούρκο πρόεδρο με αφορμή την υπόθεση των δέκα πρέσβεων. «Δεν κατασκευάζεται μόνο ‘"ψευδείς ειδήσεις"’, αλλά επίσης δηλητηριάζετε τις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας», υποστήριξε σε ανάρτησή του.

«Ο υπουργός Εξωτερικών μας διέψευσε χθες το βράδυ αυτή τη δήθεν είδηση. Ωστόσο εσείς επιμένετε σε αυτό το ψέμα. Εάν ο στόχος σας είναι η ενημέρωση, θα ανακαλούσατε αυτή την λεγόμενη είδηση και θα ζητούσατε συγγνώμη. Δεν κατασκευάζεται μόνο "ψευδείς ειδήσεις", αλλά επίσης δηλητηριάζετε τις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας», ανέφερε στο Twitter ο επικεφαλής Επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Φαχρετίν Αλτούν.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς