Τουρκία προς ΕΕ: Απαράδεκτη η ανακοίνωση - Μην παρεμβαίνετε στη Δικαιοσύνη

Τουρκία προς ΕΕ: Απαράδεκτη η ανακοίνωση - Μην παρεμβαίνετε στη Δικαιοσύνη

Στην «αντεπίθεση» πέρασε η Τουρκία, έπειτα από την καταδίκη των «παράνομων ενεργειών» της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις εκφράσεις της ανακοίνωσης και κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy, έκανε λόγο για «απαράδεκτες διατυπώσεις» στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου. Παράλληλα, ως προς την αναφορά στους Έλληνες στρατιώτες ζητά από την Ευρώπη να αποφύγει τις παρεμβατικές ανακοινώσεις στην δικαιοσύνη.

«Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αντιμετωπίσαμε και πάλι απαράδεκτες διατυπώσεις και ένα κείμενο που εξυπηρετεί της Ελληνικές – Ελληνοκυπριακές θέσεις. Η Ε.Ε. υποστηρίζει αυτές τις δυο χώρες μόνο και μόνο επειδή είναι μέλη της, χωρίς να εξετάζει αν έχουν δίκιο ή όχι. Εδώ κατανοούμε το εξής: Η Ε.Ε. έχει χάσει την αμεροληψία της στο Κυπριακό. Αυτό το είδαμε και το 2004. ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο. Όσο συνεχίζεται αυτή η στάση δεν δύναται να γίνει αποδεκτή η Ε.Ε. ως τρίτη πλευρά στο Κυπριακό. Οι χώρες της Ε.Ε. στηρίζουν την κυπριακή κυβέρνηση που κινείται αντίθετα στο διεθνές δίκαιο, άνευ όρων και χωρίς διερεύνηση», δήλωσε αναλυτικά. 

Επίσης, αναφέρθηκε ειδικότερα και στη σαφή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, λέγοντας: «Σε αυτό το κείμενο υπάρχει ένα άρθρο σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιώτες. Αυτοί οι στρατιώτες συνελήφθησαν γιατί εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Η νομική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Χαίρουν όλων των δικαιωμάτων τους. Περιμένουμε από την Ε.Ε. την αποφυγή παρεμβατικών ανακοινώσεων στην δικαιοσύνη».

Νωρίτερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, καταδικάζοντας τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειές» της στη Μεσόγειο, ενώ εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για τη «συνέχιση της κράτησης πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία», σε μια έμμεση αναφορά στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Στο κείμενο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα».

Στα συμπεράσματα επίσης «υπενθυμίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις χώρες μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια