Τουρκία προς Κούρδους Ιράκ: Μην κάνετε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία

Τουρκία προς Κούρδους Ιράκ: Μην κάνετε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία

«Αυτό που αναμένουμε από το Ερμπίλ είναι σαφές και είναι η ακύρωση του δημοψηφίσματος, καθώς τα συμφέροντα και το μέλλον των Κούρδων βρίσκονται σε ένα ενωμένο Ιράκ». Αυτό δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, από τη Βαγδάτη, επαναλαμβάνοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση της Άγκυρας στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στα σύνορα της Τουρκίας και του Ιράκ.

Αυτό που φοβάται η Τουρκία, όπως άλλωστε και το Ιράκ, το Ιράν και (λιγότερο) η Συρία είναι ότι στην περίπτωση που συγκροτηθεί ένα τέτοιο μόρφωμα την περιοχή, τότε αργά ή γρήγορα θα διεκδικήσουν κάτι ανάλογο καια τα εκατομμύρια των Κούρδων που ζουν σε όλες αυτές τις χώρες. Εξ'' ου και οι διαρροές που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα για ανάληψη κοινής στρατιωτικής δράσης κατά των Κούρδων από την Τουρκία και το Ιράν (τις οποίες πάντως διέψευσε η Τεχεράνη).

Υπενθυμίζεται ότι οι Κούρδοι προβάλλουν το αίτημα της απόκτησης ενός ανεξάρτητου κράτους από την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι τότε αποικιοκρατικές δυνάμεις χώρισαν την Μέση Ανατολή σε κράτη διαμοιράζοντας τον πληθυσμό τους ανάμεσα σε αυτά. 

Όσον αφορά τις ΗΠΑ και την ΕΕ, επίσης φέρονται να ζητούν, τουλάχιστον επισήμως, να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, φοβούμενες νέα ανάφλεξη σε μια περίοδο που ο Isis δεν έχει ακόμη ηττηθεί πλήρως και ο συσχετισμός ανάμεσα στις διάφορες δυνάμεις στην περιοχή δεν έχει αποτυπωθεί καθαρά.

 

Φωτογραφία: SOOC