Τουρκικό δικαστήριο έθεσε σε κατ΄οίκον περιορισμό τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον

Τουρκικό δικαστήριο έθεσε σε κατ΄οίκον περιορισμό τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε σήμερα να μετατρέψει σε κατ' οίκον περιορισμό την απόφαση προφυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος δικάζεται με τις κατηγορίες της «τρομοκρατίας» και της «κατασκοπείας» σε μια υπόθεση που πυροδότησε περαιτέρω ένταση στις σχέσεις Άγκυρας- Ουάσιγκτον.

Ο Άντριου Μπράνσον, πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα που ζει στην Τουρκία περισσότερο από δύο δεκαετίες, αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι βοήθησε την ομάδα του Φετουλάχ Γκιουλέν στην οποία η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 εναντίον του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

O δικηγόρος του επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ. Ο Αμερικανός πάστορας θα υποχρεούται να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι, ενώ του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα το ίδιο δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημα του συνηγόρου του να αποφυλακιστεί. Το Anadolu μετέδωσε ότι το δικαστήριο αποφάσισε, αφού επανεξέτασε τα στοιχεία της υπόθεσης, ότι θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος για λόγους υγείας.

Η δίκη του πάστορα, που τελεί υπό κράτηση από τον Οκτώβριο του 2016 κατηγορούμενος για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και «κατασκοπεία», συνέβαλε στην κλιμάκωση των ήδη τεταμένων σχέσεων Τουρκίας- ΗΠΑ. Κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι ενήργησε για λογαριασμό του δικτύου του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, αλλά και για το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Ο πάστορας, που διαμένει στην Τουρκία εδώ και 20 χρόνια, κατηγορείται επίσης για κατασκοπεία για πολιτικούς ή στρατιωτικούς λόγους και βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 35 έτη, σε μια δίκη που ξεκίνησε στις 16 Απριλίου. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ