Tους 17.500 θα φτάσουν ημερησίως οι εμβολιασμοί μετά τις 20 Ιανουαρίου

Tους 17.500 θα φτάσουν ημερησίως οι εμβολιασμοί μετά τις 20 Ιανουαρίου

Σε διπλασιασμό των εμβολιασμών μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν οι υγειονομικές Αρχές, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων. Σαν αποτέλεσμα από τους 8.000 εμβολιασμούς της 8ης Ιανουαρίου, αυτοί πρόκειται να φτάσουν τους 17.500 από τις 20 του μήνα και μετά, αφού τα διαθέσιμα εμβολιαστικά κέντρα θα ανέρχονται σε 175.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η Ε.Ε με τις παραγωγούς εταιρίες των εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί (Pfizer και Moderna) -και της σχετικής κλείδας που ορίζει τις εθνικές κατανομές σε κάθε κράτος μέλος-, έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν για τον Ιανουάριο συνολικά 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια μέσα στον Ιανουάριο.

Ο αριθμός αυτός διατίθεται σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕΕ στο υγειονομικό προσωπικό δημοσίων-ιδιωτικών νοσοκομείων και σε ιδιώτες γιατρούς, σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και σε ηλικιωμένους άνω των 85 ετών.

Μάλιστα, οι έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού, στον κύκλο διανομής, φύλαξης και χρήσης των εμβολίων θα είναι συνεχείς.

Οι γραμμές εμβολιασμού αναπτύσσονται σταδιακά, διότι σχετίζονται α) με το διαθέσιμο αριθμό εμβολίων αυτή τη στιγμή β) την ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού σε ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στο ΕΣΥ γ) την προσεκτική δοκιμή μιας συνθέτης εφοδιαστικής αλυσίδας διανομής των φιαλιδίων του εμβολίου υπό πολύ αυστηρές προδιαγραφές αποθήκευσης, ψύξης και μεταφοράς.

Κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα εκτός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τα εμβόλια. Η Ελλάδα, από πλευρά της, έχει «κλειδώσει» τις δόσεις που της αναλογούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και οι οποίες αναλογούν στον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων πολιτών. Μαζικότεροι εμβολιασμοί θα γίνουν όταν αδειοδοτηθούν περισσότερα εμβόλια. Τότε, θα μπορούμε να φτάσουμε έως και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Η παρουσίαση του τελικού σχεδίου ανάπτυξης εμβολιαστικών κέντρων δεν πρέπει να συγχέεται με τις σημερινές δυνατότητες εμβολιασμού με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα μέχρι και χθες το βράδυ είχε εμβολιάσει 34.787 ανθρώπους με το εμβόλιο για τον κορονοϊό, δηλαδή έχει προχωρήσει τον εμβολιασμό στο 0,33% του πληθυσμού της, την ώρα που ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στο 0,23%.