Τρ. Αλεξιάδης: Σύντομα η αποπληρωμή φόρου κληρονομιάς με μεταβίβαση ακινήτου

Τρ. Αλεξιάδης: Σύντομα η αποπληρωμή φόρου κληρονομιάς με μεταβίβαση ακινήτου

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του νόμου που θεσμοθετήθηκε το 2014, σύμφωνα με τον οποίο φορολογούμενος που αδυνατεί να αποπληρώσει το φόρο κληρονομιάς θα μπορεί να το πράξει μεταβιβάζοντας στο δημόσιο κάποιο ακίνητο. 

Αυτό, άλλωστε,  ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ Δημήτρη Καμμένου. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης οφείλεται στη δημοσιονομική στενότητα, ωστόσο πλέον βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Ειδικότερα, θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο εκτίμησης της αξίας των ακινήτων καθώς και της επιλογής του ακινήτου που θα μεταβιβάζεται για την αποπληρωμή του φόρου. Δίνοντας ένα παράδειγμα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί  σημείωσε ότι αν η οφειλή για είναι 30.000 ευρώ και το προς παραχώρηση ακίνητο έχει αξία 50.000 ευρώ ο φορολογούμενος δεν θα  χάνει τη διαφορά των 20.000 ευρώ.

«Δεν θα πρέπει να προκαλέσουμε εμείς κίνημα “ΔΕΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩ”», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δ. Καμμένος.

Πλειστηριασμοί: Προστασία πρώτης κατοικίας αλλά με εισοδηματικά κριτήρια

Προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και δυνατότητα δέσμευσης των εν λόγω ακινήτων από το δημόσιο θα προβλέπει η σχετική τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση. Αυτό ανακοίνωσε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

 «Στην τροπολογία της ΝΔ στην αιτιολογική μιλάτε για πλειστηριασμούς αλλά στο κείμενό σας γίνεται λόγος για αναστολή κατάσχεσης.  Άρα λέτε να καταργηθεί η δέσμευση των ακινήτων. Μη βιάζεστε θα φέρουμε ρύθμιση», είπε αρχικά ο κ. Αλεξιάδης απαντώντας ουσιαστικά στην απόρριψη της πρόσφατης τροπολογίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, ο ίδιος προσέθεσε ότι «αν εφαρμόζαμε όμως τη δική σας ρύθμιση θα έχανε το δημόσιο από οφειλέτες γιατί θα έτρεχαν όλοι οι πιστωτές να δεσμεύσουν τα ακίνητα μόνοι τους. Να γίνει ξεκάθαρο ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει να εισπράξουμε από αυτούς που έχουν μία πρώτη κατοικία και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μας ενδιαφέρουν οι μεγαλοοφειλέτες».

Αλέξανδρος Διαμάντης

Διαβάστε ακόμα:

- Κ. Χατζηδάκης: Αντιφατικές τοποθετήσεις του ΥΠΟΙΚ για τους πλειστηριασμούς α'' κατοικίας