Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες στις διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο στη Βενεζουέλα

Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες στις διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο στη Βενεζουέλα

Τρία άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν χθες Τετάρτη στη Βενεζουέλα στις τελευταίες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Προέδρου Νικολά Μαδούρο.

Αρχικά έγινε γνωστός ο θάνατος ενός εφήβου στο Καράκας, του 17χρονου Κάρλο Μορένο, ο οποίος ενώ δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις πυροβολήθηκε στο κεφάλι από οπαδούς της κυβέρνησης που άνοιξαν πυρ εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους.

Στη συνέχεια γνωστοποιήθηκε ο θάνατος μιας νεαρής φοιτήτριας της Πάολα Ραμίρεζ η οποία πυροβολήθηκε μαζί με τον σύζυγό της την ώρα που αποχωρούσαν από τη διαδήλωση στο Σαν Κριστόμπαλ, κοντά στα κολομβιανά σύνορα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Provea διευκρίνισε ότι η επίθεση έγινε στο πλαίσιο των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες των επιθέσεων ανήκουν και στις δύο περιπτώσεις στους «colectivos», τις ένοπλες πολιτοφυλακές της κυβέρνησης.

Ο τρίτος νεκρός είναι ένας στρατιώτης ο οποίος σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο έπεσε από πυρά ενός οπαδού της αντιπολίτευσης στα νότια της πρωτεύουσας.

Το βράδυ, ένα από τα ισχυρά στελέχη της κυβέρνησης, ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, δήλωσε στην τηλεόραση ότι ένας στρατιωτικός, μέλος της Εθνοφυλακής, σκοτώθηκε από διαδηλωτές στα περίχωρα του Καράκας.

«Οι ειρηνιστές δολοφόνησαν ένα μέλος της Εθνοφυλακής στο Σαν Αντόνιο ντε λος Αλτος», είπε στην κρατική τηλεόραση. Η εισαγγελία από την πλευρά της επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός στρατιωτικού.

Σποραδικά επεισόδια συνεχίσθηκαν τη νύκτα μετά το τέλος των διαδηλώσεων στο Καράκας και σε άλλες πόλεις.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, που κύλησε σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα, όλες οι προσβάσεις προς την πρωτεύουσα είχαν αποκλεισθεί από στρατιωτικές ή αστυνομικές δυνάμεις, που απωθούσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ τους διαδηλωτές, οι οποίοι απαντούσαν πετώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ.

«Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτήν την δικτατορία. Είμαστε κουρασμένοι, θέλουμε εκλογές για να φύγει από την εξουσία ο Μαδούρο γιατί καταστρέφει την χώρα», δήλωνε μία 54χρονη διαδηλώτρια, η Ινγκριντ Τσακόν, κρατώντας την σημαία της Βενεζουέλας.

Στις διαδηλώσεις που έγιναν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συσπειρώθηκαν για να ζητήσουν νέες προεδρικές εκλογές αλλά και την απελευθέρωση των φυλακισμένων πολιτικών της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιτέθηκε στην αστυνομία και ότι προέβη σε λεηλασίες, ενώ πρόσθεσε ότι έγιναν περισσότερες από 30 συλλήψεις.

Παράλληλα οι υποστηρικτές της κυβέρνησης διεξήγαγαν από την πλευρά τους φιλοκυβερνητική διαδήλωση στο Καράκας.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες απηύθυνε κάλεσε για νέο γύρο διαδηλώσεων σήμερα Πέμπτη. «Αύριο την ίδια ώρα, καλούμε τον λαό της Βενεζουέλας να κινητοποιηθεί», δήλωσε στο τέλος της χθεσινής ημέρας ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.

Σε διάστημα τριών εβδομάδων, οκτώ διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και 500 έχουν συλληφθεί σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal στην χώρα που ζει μία σοβαρή πολιτική και οικονομική κρίση και όπου η αντιπολίτευση, που έχει την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου από το τέλος του 2015, επιδιώκει την πρόωρη αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις

«Ανησυχούμε ότι η κυβέρνηση του Μαδούρο παραβιάζει το δικό της σύνταγμα και δεν επιτρέπει στην αντιπολίτευση να οργανωθεί με τρόπο που εκφράζει τις απόψεις του λαού της Βενεζουέλας» δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τίλερσον.

Σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως αλλά εδώ και αρκετά χρόνια υποφέρει από τον υψηλό πληθωρισμό, τη μεγάλη εγκληματικότητα και την έλλειψη βασικών αγαθών.

Από τη μεριά του ο Νικολάς Μαδούρο έθεσε από την Τρίτη σε εφαρμογή αμυντικό σχέδιο με την ενίσχυση της αστυνομικής και της στρατιωτικής παρουσίας και χθες ανακοίνωσε την σύλληψη 30 ατόμων, που κατηγορούνται για πρόθεση πρόκλησης βίαιων επεισοδίων κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, και ότι, χάρη στο αμυντικό του σχέδιο, «ματαίωσε αμερικανοκίνητη απόπειρα τρομοκρατικού πραξικοπήματος».

Η Ουάσινγκτον απέρριψε τις «αβάσιμες και παράλογες» κατηγορίες δια στόματος του εκπροσώπου των ΗΠΑ στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών Κέβιν Σάλιβαν.

Η διεθνής πίεση έχει ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες. Ενδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής ζήτησαν από το Καράκας να εγγυηθεί το δικαίωμα σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Το Καράκας απέρριψε τις εκκλήσεις.

Το κύμα διαμαρτυρίας ξεκίνησε την 1η Απριλίου μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αναλάβει τις εξουσίες του Κοινοβουλίου, προκαλώντας διπλωματική κατακραυγή για να υπαναχωρήσει 48 ώρες αργότερα.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά παραδόξως το επεισόδιο αυτό την ενίσχυσε συμβάλλοντας στο ξεπέρασμα των εσωτερικών διαφωνιών των τελευταίων μηνών και επιτρέποντας της να ηγηθεί του κινήματος διαμαρτυρίας.

«Η αντιπολίτευση είναι περισσότερο ενωμένη παρά ποτέ, Είναι πιθανόν ότι η (χθεσινή) διαδήλωση θα είναι η μεγαλύτερη κατά του τσαβισμού. Αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις συνέπειες που θα έχει » στη συνέχεια, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Λουίς Βίκτορ Βισέντε Λεόν.

Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια κατευνασμού, θα ανακοινώσει σύντομα την ημερομηνία διεξαγωγής των τοπικών εκλογών, τις οποίες αναβάλλει από το 2016. Ομως η αντιπολίτευση απαιτεί πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση αποτελεί σε κάθε περίπτωση απειλή για τον Νικολάς Μαδούρο, του οποίου την αποχώρηση από την εξουσία ζητούν επτά στους δέκα Βενεζουελάνους, που βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας από την οικονομική κρίση που αδειάζει τα ράφια των σούπερ μάρκετ και εκτοξεύει τον πληθωρισμό που αναμένεται να φθάσει στο 720,5% στο τέλος του 2017, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.