Τρία βιβλία σε επανέκδοση για να διαλέξετε με τον Φιλελεύθερο

Τρία βιβλία σε επανέκδοση για να διαλέξετε με τον Φιλελεύθερο

Οι Φιλελεύθεροι «κτίζουν» τη δική τους βιβλιοθήκη. Μαζί με τον «Φιλελεύθερο» του Σαββατοκύριακου 1-2 Αυγούστου 2020 επανακυκλοφορούν τα βιβλία:

Το μικρό βιβλίο του φιλελευθερισμού

Detmar Doering

Το Μικρό Βιβλίο του Φιλελευθερισμού περιέχει σημαντικά σύντομα δοκίμια από διακεκριμένους στοχαστές της μεγάλης παράδοσης του κλασικού φιλελευθερισμού, από τον Adam Smith και τον Frederic Bastiat μέχρι τον Friedrich Hayek και τον Robert Nozick.
Η ανθολογία αυτή, την οποία επιμελήθηκε ο διευθυντής του Φιλελεύθερου Ινστιτούτου του Ιδρύματος Friedrich Naumann για την Ελευθερία, Detmar Doering, είναι ταυτόχρονα μια εισαγωγή στην πλούσια και πολυδιάστατη φιλελεύθερη σκέψη, ένα έργο αναφοράς και έμπνευσης για τους φίλους της ελευθερίας, αλλά και ένα εγχειρίδιο με την κυριολεκτική έννοια της λέξης – ένα χρήσιμο, ευσύνοπτο, εκπαιδευτικό έργο, του οποίου το μέγεθος και το περιεχόμενο επιτρέπουν και παροτρύνουν τη συχνή και τακτική χρήση του.

Προστατευτισμός και κομμουνισμός

Frédéric Bastiat

Το ελεύθερο εμπόριο είναι οικονομικά επωφελές, ενώ ο προστατευτισμός είναι οικονομικά επιζήμιος· αυτή είναι μια κλασική θέση των φιλελεύθερων οικονομικών, η οποία επιβεβαιώνεται σταθερά στην πράξη. Ωστόσο, σε αυτή την επιστολή που απευθύνει σε έναν επιφανή υπέρμαχο του προστατευτισμού στη Γαλλία του 19ου αιώνα, ο Μπαστιά προχωρά πέρα από το οικονομικό επιχείρημα.

Ο προστατευτισμός δεν είναι μόνο οικονομικά επιζήμιος, αλλά παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές που βρίσκονται στον πυρήνα μιας ελεύθερης κοινωνίας: την ατομική ελευθερία και την ιδιοκτησία, τη δυνατότητα των ανθρώπων να εργάζονται και να συναλλάσσονται ελεύθερα, να κατέχουν και να διαθέτουν όπως επιθυμούν τους καρπούς της εργασίας τους. Και αρνούμενος αυτές τις αρχές, ο προστατευτισμός διέπεται εν τέλει από μια αντίληψη, που ωθημένη στις απώτατες λογικές της συνέπειας συμπίπτει με εκείνη του κομμουνισμού. Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του, ο Μπαστιά εξετάζει θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν τη συγκρότηση μιας φιλελεύθερης κοινωνίας και ενός φιλελεύθερου κράτους. Δεν μας παρέχει μόνο ένα διαχρονικό μάθημα οικονομικών, αλλά, ακόμα περισσότερο, ένα διαχρονικό μάθημα φιλελεύθερης πολιτικής φιλοσοφίας. Και κάνοντας αυτό, καταδεικνύει τη στενή σύνδεση ανάμεσα στον οικονομικό και τον πολιτικό φιλελευθερισμό.

Το μεγαλείο της τόλμης

Τετράδια Ιστορίας

Ελευθέριος Βενιζέλος

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος (1864-1936) κατέχει δεσπόζουσα θέση στο ελληνικό πάνθεον. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και ικανότερους ως προς το πολιτικό αποτέλεσμα εκπροσώπους της εγχώριας πολιτικής τάξης. Από τα πρώτα του βήματα στην πολιτική ασπάστηκε το ιδεολογικό ρεύμα του φιλελευθερισμού και στην πορεία κατάφερε όχι μόνο να εφαρμόσει ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο φιλελεύθερο πρόγραμμα, αλλά και να καταστεί σημείο αναφοράς για τους επιγόνους τους. Ήταν από τους πολιτικούς που δεν δίσταζε να επωμιστεί το ρίσκο και το κόστος των επιλογών του και που έγκαιρα αποκωδικοποιούσε τις γεωπολιτικές μεταβολές. Με αφορμή την 84η επέτειο από τον θάνατό του το Ίδρυμα Ιστορίας του Ελευθερίου Βενιζέλου – Λέσχη Φιλελευθέρων και η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» παρουσιάζουν ένα τρίτομο αφιέρωμα με επανέκδοση κειμένων, που καταδεικνύουν την άρρηκτη σχέση του Ελευθέριου Βενιζέλου με τη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Οι τρεις θεματικοί τόμοι της σειράς φιλοδοξούν να ξεναγήσουν τον αναγνώστη στη σχέση αυτή και να τον παρακινήσουν να στοχαστεί με νηφαλιότητα. 

Ιωάννης Κ. Φίλανδρος, Ιστορικός