Τριμερής Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν στη «σκιά» του πυρηνικού εργοστασίου Ακουγιού

Τριμερής Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν στη «σκιά» του πυρηνικού εργοστασίου Ακουγιού

Την πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού σταθμού που κατασκευάσει η Ρωσία στο Ακουγιού της Τουρκίας θα εγκαινιάσουν σήμερα ο Βλ. Πούτιν και ο Τ. Ερντογάν, ενώ αύριο θα μεταβεί στην Άγκυρα και ο Ιρανός ομόλογός τους, προκειμένου οι τρεις ηγέτες να συζητήσουν για τη Συρία.
 
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα εγκαινιάσει στην Τουρκία το έργο του πυρηνικού σταθμού του Άκουγιου, με κατασκευαστή τη ρωσική κρατική εταιρεία ROSATOM. 

Ο σταθμός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, με δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής 4.800 Megawatt. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ύψος της ρωσικής επένδυσης ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια, όντας η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Τουρκία. 

Αυτή τη στιγμή 10.000 άνθρωποι εργάζονται για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, ενώ 3.500 άνθρωποι θα εργάζονται σε αυτόν όταν θα τεθεί σε λειτουργία. Επιπλέον 248 Τούρκοι βρίσκονται στη Μόσχα και θα εκπαιδευτούν στη λειτουργία του σταθμού για τα επόμενα 6,5 χρόνια

Αύριο οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάβ Ροχανί μετά το τέλος της συνάντησης κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα θα, παρουσιάσουν την κοινή του θέση για την κατάσταση στην Συρία. Οι τρεις ηγέτες «.. θα υπογραμμίσουν την υποστήριξη τους προς την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

Ο Ουσακόφ επεσήμανε ότι και οι τρεις χώρες είναι σύμφωνες στο ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί με πολιτικά μέσα και πως τον τελικό λόγο πρέπει να τον έχουν οι Σύριοι, ενώ ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας είναι να συμβάλλει στο να επιτευχθεί συναίνεση.

Μεταξύ άλλων, είπε ο Ουσακόφ, θα συζητηθεί η προώθηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Συρία, όπως και ότι οι τρεις χώρες θα συμβάλλουν ούτως ώστε στην αρμόδια συνταγματική επιτροπή να εκπροσωπηθούν όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας.