Τριμερής συνάντηση Renzi- Merkel- Hollande για το μέλλον της Ευρώπης

Τριμερής συνάντηση Renzi- Merkel- Hollande για το μέλλον της Ευρώπης

Διαφορετικές γραμμές σε θέματα οικονομικής πολιτικής αλλά κοινή γραμμή στο μέτωπο της ασφάλειας φαίνεται να ακολουθούν Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέτσι για την μετά-Brexit Ευρώπη, όπως προκύπτει από τις κοινές δηλώσεις που έκαναν οι τρεις ηγέτες στην βαθιά συμβολική συνάντησή τους στην Ιταλία.

Η κ. Μέρκελ διαμήνυσε πως το Σύμφωνο Σταθερότητας, που εγγυάται τη δημοσιονομική πειθαρχεία στην Ε.Ε., ήδη προσφέρει επαρκή ευελιξία, με τον κ. Ολάντ ωστόσο να τονίζει ότι χρειάζονται επενδύσεις και στοχευμένες δαπάνες προκειμένου να τονωθεί η αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας.

Και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν πάντως ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία και συντονισμός για την εγγύηση της ασφάλειας στην Ευρώπη, απέναντι στην τρομοκρατία και για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Renzi: Η Ευρώπη δεν έχει "τελειώσει" μετά το Brexit

Η Ευρώπη «δεν έχει τελειώσει» μετά το Brexit, διεμήνυσε σήμερα ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από το αεροπλανοφόρο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Βεντοτένε, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Πολλοί πίστεψαν μετά το Brexit ότι η Ευρώπη τελείωσε. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, λίγο προτού παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με την Μέρκελ και τον Ολάντ, με τους οποίους θα συζητήσει τους τρόπους που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή, μετά το σοκ της απόφασης των Βρετανών πολιτών να εγκαταλείψουν την Ένωση.

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, είναι ο κατακερματισμός, η διαίρεση» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση των τριών ηγετών σήμερα στη Μεσόγειο πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την 16η Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα κι η οποία συγκλήθηκε στον απόηχο του Brexit.

Η Άγγελα Μέρκελ από την πλευρά της επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη η ΕΕ θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών αυτού του δείπνου εργασίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον Ιταλό πρωθυπουργό επισκέφθηκαν τον τάφο του Αλτιέρο Σπινέλι, του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης», που βρίσκεται στη νήσο Βεντοτένε. Ο Ματέο Ρέντσι αναφέρεται συχνά στο έργο του άνδρα που θεωρείται ως ένας εκ των μεγάλων εμπνευστών του ευρωπαϊκού σχεδίου, τον οποίο ο Μπενίτο Μουσολίνι φυλάκισε το 1941 σε αυτή τη νήσο, μεταξύ της Ρώμης και της Νάπολης.

Συμβολική κίνηση των τριών ηγετών

Νωρίτερα, στο αεροδρόμιο Καποντικίνο της Νάπολης προσγειώθηκε  το αεροσκάφος που μετέφερε στην Ιταλία την Γερμανίδα καγκελάριο ''Αγκελα Μέρκελ. Μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, επισκέφθηκαν τον τάφο του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης» Αλτιέρο Σπινέλι στο μικρό νησί Βεντοτένε.

Ο Σπινέλι, μαζί με τους Ερνέστο Ρόσι και Εουτζένιο Κολόρνι, το 1941, εξόριστος στο Βεντοτένε, συνέγραψε το «Μανιφέστο για μια Ελεύθερη και Ενωμένη Ευρώπη», το οποίο θεωρείται η κύρια βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε στην συνέχεια η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, η οποία εξελίχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κίνηση αυτή των τριών ηγετών, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζει την ανάγκη επιστροφής στα πραγματικά ιδεώδη της Ευρώπης, με ιδιαίτερη αναφορά στην αλληλεγγύη και την κοινωνική παράμετρο.

Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Rainews υπογραμμίζει ότι κατά τη σημερινή τριμερή σύνοδο πρόκειται να συζητηθούν αναλυτικά η δυνατότητα μετατροπής της Frontex σε συνοριοφυλακή με αυξημένες αρμοδιότητες, η ενίσχυση του Erasmus, αλλά και ανταλλαγές εργαζομένων με στόχο την επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και η ανανέωση του «προγράμματος Γιούνκερ» για τις επενδύσεις, το οποίο και πρόκειται να λήξει το 2017.

Μήνυμα Renzi κατά της αυστηρής Ευρώπης πριν τη συνάντηση με Merkel και Hollande

Μήνυμα υπέρ μίας πιο ευέλικτης και λιγότερο γραφειοκρατικής ή αυστηρής Ευρώπης έστειλε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, λίγο πριν την συνάντησή με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο νησί-σύμβολο Βεντοτένε, στα ανοιχτά της Νάπολης.

Κύριο αντικείμενο της τριμερούς συνόδου είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το σοκ του Brexit. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν επίσης θέματα οικονομίας και ασφάλειας, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν συγκλονίσει τη Γηραιά Ήπειρο τους τελευταίους μήνες.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ο φύλακας παγωμένων γραφειοκρατικών κανόνων που είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί», τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Facebook. Αντίθετα η Ευρώπη πρέπει να είναι η «στοργική μητέρα» των κοινών αξιών που χαρακτηρίζουν τα κράτη-μέλη, επισημαίνει.

Ο κ. Ρέντσι επισήμανε ακόμα την ανάγκη η Ευρώπη να επενδύσει σε μία κοινή πολιτική άμυνας, στην ψηφιακή ανάπτυξη, στην παιδεία και στον πολιτισμό.

Οι θέσεις του ιταλού ηγέτη έρχονται ωστόσο σε αντίθεση με την πάγια γραμμή της Γερμανίας για τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων που διέπουν την ευρωζώνη.

Δεν είναι γνωστό εάν οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν σε βάθος τις απόψεις τους για δημοσιονομική πολιτική, με δεδομένο ότι στόχος της συνόδου είναι να σχηματίσουν κοινές θέσεις ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Brexit που θα λάβει χώρα το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Πριν το δείπνο τους οι τρεις ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, στις 19:00 ώρα Ελλάδος, επάνω στο ιταλικό αεροπλανοφόρο Garibaldi, που υπηρετεί ως ναυαρχίδα της αποστολής της Ε.Ε. για την διάσωση των προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το νησάκι Βεντοτένε έχει συμβολική αξία για την Ε.Ε. Ήταν το σημείο όπου κρατούνταν δύο ιταλοί διανοούμενοι κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι συνέταξαν ένα μανιφέστο υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η συνάντηση της Δευτέρα είναι η αρχή μίας πολύ «πλούσιας» εβδομάδας για την κ. Μέρκελ, η οποία θα ταξιδεύσει σε τέσσερις χώρες και να συναντηθεί με ηγέτες άλλων οκτώ, με κύριο αντικείμενο τη μετά-Brexit Ευρώπη.

Με πληροφορίες από skai.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ