Τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο - 5 νεκροί και 40 τραυματίες

Τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο - 5 νεκροί και 40 τραυματίες

(Photo by Carl Court/Getty Images)

Τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο έχοντας ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ενός αστυνομικού και του δράστη, και τον τραυματισμό τουλάχιστον 40 ατόμων, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία. H αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθούν ένοπλοι αστυνομικοί σε ολόκληρο το Λονδίνο ενώ αν χρειαστεί θα αναπτυχθεί και ο στρατός. 

Ο δράστης κατευεθύνθηκε προς το κοινοβούλιο, μέσω της γέφυρας Westminster. Αρχικά, ανέβηκε στο πεζοδρόμιο παρασύροντας πολίτες και αστυνομικούς με το όχημά του, το οποίο στη συνέχεια έριξε στα κιγκλιδώματα έξω από το κοινοβούλιο. Κατόπιν, πεζός εισέβαλε στον περιβάλλοντα χώρο και επιτέθηκε με μαχαίρι σε αστυνομικό, πριν τον πυροβολήσουν.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι τρεις Γάλλοι μαθητές και τρεις αστυνομικοί. Αρκετοί από τους τραυματίες είναι πολύ βαριά τραυματισμένοι, μεταδίδει το πρακτορείο Sky News, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές. Μεταξύ των τραυματιών, είναι και μία γυναίκα η οποία έπεσε στον ποταμό Τάμεση από τη γέφυρα του Ουέστμινστερ, την ώρα της επίθεσης.

Το Ισλαμικό Κράτος πανηγυρίζει στο διαδίκτυο για την επίθεση, χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Τελευταία ενημέρωση 23:34

Για άρρωστη και αχρεία τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο η βρετανίδα πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό της μήνυμα, κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία στα θύματα και τους αστυνομικούς.

"Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι σε όλους όσους έχουν πληγεί. Για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και τους φίλους που αποχαιρέτησαν τους αγαπημένους τους, αλλά τώρα δεν θα τους καλωσορίσουν και πάλι πίσω στο σπίτι. Για όσους από εμάς βρισκόμασταν στο Κοινοβούλιο κατά τη στιγμή της επίθεσης, τα γεγονότα αυτά προσφέρουν μια ιδιαίτερη υπενθύμιση της εξαιρετικής ανδρείας της αστυνομίας μας και των υπηρεσιών ασφαλείας που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να μας κρατήσει ασφαλείς.

Για άλλη μια φορά σήμερα, αυτές οι εξαιρετικοί άνδρες και γυναίκες έτρεξαν προς τον κίνδυνο, ενώ την ίδια στιγμή ενθάρρυναν τους πολίτες να κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση", κατέληξε η Th. May. 

 

Τελευταία ενημέρωση: 22:58

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την ταυτότητα του δράστη της επίθεσης στο Λονδίνο, αφού ο δημοσιογράφος του BBC, Dominic Casciani, με σχετικό tweet αναφέρει ότι ο Abu Izzadeen, φερόμενος ως δράστης παραμένει στις βρετανικές φυλακές.

Τελευταία ενημέρωση: 21:42

Οι διωκτικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα η τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο να ήταν εμπνευσμένη από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Οι βρετανικές αρχές έχουν κάποιες ενδείξεις για την ταυτότητα του δράστη, αλλά χρειάζεται ακόμη να διασταυρώσουν όλες τις λεπτομέρεις, τόνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι «σκέψεις» της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Th. May, βρίσκονται στους ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν στην επίθεση που διαπράχθηκε κοντά στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ συνεχίζει να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις, σημείωσαν οι υπηρεσίες της σε μια ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα.

Τελευταία ενήμερωση: 21:08

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa, o δράστης της επίθεσης είναι ο Abu Izzadeen, ο οποίος γεννήθηκε το 1975 ως Trevor Brooks από Τζαμαικανούς γονείς, ασπάστηκε το Ισλάμ στην αρχή της δεκαετίας του 1990 και ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές. 

Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τheresa May θα προεδρεύσει απόψε συνεδρίασης της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η Downing Street.

Η συνεδρίαση της COBR θα γίνει «απόψε» στο γραφείο της Th. May στη Downing Street, ανέφερε μια εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald May συνομίλησε τηλεφωνικά με την Th. May.

«Ο πρόεδρος (Trump) μίλησε με την πρωθυπουργό (της Βρετανίας Τheresa) May», δήλωσε ο Sean Spicer, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας. «Καταδικάζουμε την επίθεση στο Ουεστμίνστερ, την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί τρομοκρατική ενέργεια, και χαιρετίζουμε την ταχεία αντίδραση της βρετανικής αστυνομίας», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας το Λονδίνο ότι η Ουάσινγκτον του προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του.

Τελευταία ενημέρωση: 20:00

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τέσσερις νεκροί, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός και ο δράστης της επίθεσης, και είκοσι τραυματίες. Υπάρχει εν εξελίξει επιχείρηση με ειδικές δυνάμεις. Οι αρχές θεωρούν ότι ο  δράστης ήταν ένας αλλά λαμβάνονται όλα τα μέτρα. Η περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο θα παραμείνει κλειστή. Θα αναπτυχθούν ένοπλοι αστυνομικοί σε ολόκληρο το Λονδίνο ενώ αν χρειαστεί θα αναπτυχθεί και ο στρατός. 

Τελευταία ενημέρωση: 19:53

Νεότερες πληροφορίες που μεταδίδει το BBC κάνουν λόγο και για τρίτο νεκρό από την επίθεση.

Τελευταία ενημέρωση: 19:41

Δύο δράστες πιστεύεται ότι επέβαιναν στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο Λονδίνο, ανέφερε δημοσιογράφος του BBC σε ανάρτησή του στο Twitter.

Τρεις Γάλλοι μαθητές τραυματίστηκαν στην επίθεση. Πρόκειται για τρεις μαθητές ηλικίας 15-16 ετών από το Λύκειο Κονκαρνό της Βρετάνης, στη δυτική Γαλλία, σύμφωνα με μια πληροφορία της τοπικής εφημερίδας Le Telegramme. Τα παιδιά παρασύρθηκαν από ένα αυτοκίνητο ενώ περπατούσαν στη Γέφυρα του Westminster.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ επιβεβαίωσε ότι οι τραυματίες είναι τρεις μαθητές λυκείου.

Τελευταία ενημέρωση: 19:33

Το BBC αναφέρει ότι υπάρχει και δεύτερος νεκρός, ο οποίος είναι ο αστυνομικός που μαχαιρώθηκε. Ο αστυνομικός εξέπνευσε στο σημείο της επίθεσης. Το BBC επικαλείται βουλευτή ο οποίος προσπάθησε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στο θύμα. Επίσης, όπως ανέφερε δημοσιογράφος της εφημερίδας Daily Telegraph σε ανάρτησή του στο Twitter, επικαλούμενος ανώτερες κυβερνητικές πηγές, η βρετανική αστυνομία αναζητεί ακόμα έναν ύποπτο μέσα στα κτίρια του βρετανικού κοινοβουλίου.

Τελευταία ενημέρωση: 19:25  

Μία γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από τον Τάμεση μετά την επίθεση, ανακοίνωσε η υπηρεσία λιμένων του Λονδίνου, προσθέτοντας πως της προσφέρονται φροντίδες για σοβαρά τραύματα.

«Μια γυναίκα ανασύρθηκε από το νερό κοντά στη Γέφυρα του Westminster, ζωντανή, με σοβαρά τραύματα», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας. «Της προσφέρεται πολύ επείγουσα ιατρική περίθαλψη τώρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Κατά τον ίδιο, η γέφυρα έχει κλείσει για όλα τα οχήματα πλην ασθενοφόρων και αυτοκινήτων της αστυνομίας.

Τελευταία ενημέρωση: 19:16  

Η υπηρεσία ασθενοφόρων του Λονδίνου έκανε γνωστό ότι προσέφερε τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους στη γέφυρα του Westminster, κοντά στο κτίριο της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον 10 τραυματίες στη γέφυρα του Westminster και θέσαμε πολλά νοσοκομεία σε κατάσταση συναγερμού καθώς συνεχίζουμε να αντιδρούμε σε αυτό το συμβάν», ανέφερε η Πολίν Κρέινμερ, επιχειρησιακή υποδιευθύντρια της υπηρεσίας ασθενοφόρων της βρετανικής πρωτεύουσας, σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Τελευταία ενημέρωση: 19:02

Αρκετά βρετανικά μέσα κάνουν λόγο για έναν δράστη, ενώ αναφέρουν ότι μία γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από τον Τάμεση, στα νερά του οποίου βρέθηκε μετά την επίθεση.

Τελευταία ενημέρωση: 18:50

Το Sky News σε tweet του κάνει λόγο και για δεύτερο νεκρό, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες.

Τελευταία ενημέρωση: 18:48

Η βρετανική αστυνομία κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να μείνουν μακριά από το σημείο ώστε να διευκολύνουν τις αρχές στις έρευνές τους. Ωστόσο επεσήμανε ότι δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τους νεκρούς και τους τραυματίες. Οι αστυνομικές δυνάμεις θα ξεδιπλωθούν σε όλο το Λονδίνο για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της πόλης.

(Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Τελευταία ενημέρωση: 18:42

Η γιατρός Colleen Anderson από το νοσοκομείο St Thomas'' υποστήριξε ότι ένας αστυνομικός περίπου 30 ετών έχει σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο King''s College Hospital. Η ίδια γιατρός δήλωσε ότι η νεκρή γυναίκα σκοτώθηκε στο σημείο της επίθεσης.

Τελευταία ενημέρωση: 18:29

Το BBC μετέδωσε ότι υπήρχε ένα ύποπτο όχημα έξω από το κοινοβούλιο, αλλά η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για "ύποπτο πακέτο".

(Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Τελευταία ενημέρωση: 18:16

Το Sky News επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές, αναφέρει ότι υπάρχει μία γυναίκα νεκρή και αρκετοί τραυματίες με "καταστροφικά" τραύματα. Την ίδια πληροφορία μεταφέρει και το BBC.

Τελευταία ενημέρωση: 17:57

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που δίνει  το BBC, αρχικά ένε αυτοκίνητο έπεσε πάνω στην περίφραξη του κοινοβουλίου, ενώ ένας δεύτερος δράστης έτρεξε προς το κτίριο του κοινοβουλίου κρατώντας μαχαίρι και επιτέθηκε σε αστυνομικό πριν δεχτεί τα πυρά άλλων αστυνομικών.

(Photo by Carl Court/Getty Images)

Τελευταία ενημέρωση: 17:40

Τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους στο έδαφος, με κάποιους να αιμορραγούν ακατάσχετα και κατά τα φαινόμενα να μην έχουν τις αισθήσεις τους, δείχνουν φωτογραφίες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Μία από τις φωτογραφίες εικονίζει μια ανθρώπινη σορό κάτω από τους τροχούς ενός λεωφορείου του Λονδίνου.

Ένας ένοπλος έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας έξω από το κοινοβούλιο, ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, έπειτα από ισχυρούς κρότους και ένας φωτοειδησεογράφος του Reuters είπε ότι είδε τουλάχιστον 12 τραυματίες.

(Photo by Jack Taylor/Getty Images/Ideal Image)

Εκπρόσωπος της Th. May δήλωσε ότι η πρωθυπουργός της χώρας είναι ασφαλής. Δεν διευκρίνισε πού βρισκόταν η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης όταν διαπράχθηκε η επίθεση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ενημερώθηκε για την κατάσταση στο Λονδίνο, σύμφωνα με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 17:30

Υπάλληλος της Βουλής είδε δύο ανθρώπους τραυματισμένους από σφαίρες, κάτι όμως που η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε ότι δέχθηκε κλήση για ένα περιστατικό ένοπλης βίας. «Κληθήκαμε περί τις 14:40 για ένα περιστατικό στη Γέφυρα του Westminster. Αντιμετωπίζεται ως συμβάν ένοπλης βίας—αστυνομικοί βρίσκονται επί τόπου», ανέφερε η Μητροπολιτική Αστυνομία μέσω Twitter.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως είδε τουλάχιστον δώδεκα ένοπλους αστυνομικούς μέσα στο Κοινοβούλιο. Περισσότεροι εισέρχονταν, κρατώντας ασπίδες.

Ένας άνδρας φέρεται ότι σκοτώθηκε μέσα στο κοινοβούλιο από πυρά αστυνομικών, ανέφερε στέλεχος της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία ανέστειλε τις εργασίες της.

Η πρωθυπουργός Τheresa May είναι ασφαλής, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Το σημερινό περιστατικό σημειώνεται έναν χρόνο ακριβώς μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ