Τρόμος στο Μόναχο, 18χρονος Ιρανογερμανός σκότωσε 9 και αυτοκτόνησε

Τρόμος στο Μόναχο, 18χρονος Ιρανογερμανός σκότωσε 9 και αυτοκτόνησε

Photo by Anadolu Agency/ Getty Images/Contributor

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η Γερμανία καθώς μετά το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και τη Νίκαια πριν λίγες μέρες, το Μόναχο βρέθηκε στο στόχαστρο ενός "μοναχικού λύκου"με τραγικό απολογισμό τουλάχιστον δέκα νεκρούς εκ των οποίων ο δράστης, ένα 18χρονος Ιρανογερμανός, και πολλούς τραυματίες από την επίθεση σε Εμπορικό Κέντρο στο Ολυμπιακό Πάρκο.

Ένας 18χρονος Ιρανογερμανός, ο οποίος ζούσε «για μεγάλο διάστημα» στην Βαυαρία, ήταν ο δράστης της ένοπλης επίθεσης στο εμπορικό κέντρο «Olympia» του Μονάχου και έδρασε μεμονωμένα, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Αστυνομίας του Μονάχου Χουμπέρτους Άντρε, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για περίπτωση «αμόκ ή τρομοκρατικής ενέργειας». Ο κ. Άντρε περιορίστηκε να δηλώσει ότι ήταν κάτοχος και γερμανικής και ιρανικής υπηκοότητας, ενώ σε ό,τι αφορά τα κίνητρά του, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί πρώτα η σχετική έρευνα στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Διευκρίνισε πάντως ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν με το λεγόμενον «Ισλαμικό Κράτος», αλλά θα διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις.

 

Ο κ. Άντρε, δήλωσε πως από την επίθεση υπάρχουν δέκα νεκροί, συμπεριλαμβανομένου του δράστη ο οποίος εικάζεται ότι αυτοκτόνησε, αφού προηγουμένως είχε δεχθεί και πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Μεταξύ των 21 τραυματιών υπάρχουν τρία άτομα σε σοβαρή κατάσταση, δήλωσε ο επικεφαλής της Αστυνομίας.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες περί περισσότερων δραστών, ο κ. Άντρε σημείωσε ότι αρχικά είχε θεωρηθεί ότι δύο άτομα τα οποία επέβαιναν σε αυτοκίνητο το οποίο εθεάθη να εγκαταλείπει με μεγάλη ταχύτητα το εμπορικό κέντρο σχετίζονταν με την επίθεση, κατόπιν ωστόσο διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εσφαλμένη εντύπωση. «Λάθος συναγερμός» σήμανε δε, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, σε πολλά σημεία της πόλης κατά τη διάρκεια της αποψινής επιχείρησης, τα οποία οφείλονταν κατά πάσα πιθανότητα στον πανικό κάποιων πολιτών.

 

Η βαυαρική μεγαλούπολη έμοιαζε χθες βράδυ να βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας: δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί μαζικά, στον ουρανό πετούσαν πολλά ελικόπτερα, οι δρόμοι ήταν άδειοι και οι συγκοινωνίες είχαν διακοπεί.

Λίγες ώρες νωρίτερα, λίγο μετά τις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας), το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Βαυαρίας, το Olympia του Μονάχου, έγινε θέατρο μιας επίθεσης που διαπράχθηκε από τουλάχιστον έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα, όπως καταγράφηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο, κι άλλου ενός που σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα φορούσε στολή του Άι-Βασίλη.

Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στην περιοχή, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για μια ευρεία επιχείρηση σε «πολλές» περιοχές του Μονάχου.

Οι αρχές του Μονάχου διέκοψαν όλες οι συγκοινωνίες στην πόλη δηλαδή  λεωφορείων, μετρό και τραμ, αλλά έκλεισε και ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός και απομακρύνθηκαν οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη τους συμπολίτες του ότι η Γερμανία «βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς τρομοκρατίας».

«Η κατάσταση είναι σοβαρή, πρέπει κι εμείς στη Γερμανία να αναμένουμε επιθέσεις μικρών ομάδων ή ριζοσπαστικοποιημένων ανθρώπων», είπε ο ντε Μεζιέρ.

Βορειοδυτικά του Μονάχου, τα ομόσπονδα κρατίδια της Ρηνανίας-Βόρειας Βεστφαλίας και της Έσσης ανακοίνωσαν ότι κλιμακώνουν τα μέτρα ασφαλείας.

Και η Αυστρία γνωστοποίησε ότι «αυξάνει σημαντικά» τα μέτρα ασφαλείας στα κρατίδια που γειτονεύουν με τη Γερμανία, ενώ έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Ωστόσο η Βιέννη επισήμανε ότι δεν υπάρχουν «σαφή» στοιχεία περί απειλής για τη χώρα.

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις επτά ώρα Ελλάδας, έξι Γερμανίας στο εμπορικό κέντρο "OEZ" Olympia-Einkaufszentrum στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου, που είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο πολυσύχναστα κέντρα.

Η Αστυνομία της Βαυαρίας, με ανάρτησή της στο Twitter, μετέδωσε τα εξής:

«Στις 17:50 αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν την Αστυνομία για πυροβολισμούς στον κεντρικό δρόμο κοντά στο εμπορικό κέντρο «Olympia» και κατόπιν για συνέχεια των πυροβολισμών στο ίδιο το εμπορικό κέντρο.

Μάρτυρες αναφέρθηκαν σε τρία άτομα με όπλα. Για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία.

 

«Οι ύποπτοι εξακολουθούν να διαφεύγουν. Παρακαλούμε αποφεύγετε τους δημόσιους χώρους», έγραψε αργότερα η Αστυνομία στο Twitter, ενώ έχει εκκενωθεί ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός της πόλης και έχει διακοπεί η λειτουργία των τρένων, του μετρό, του τραμ και των λεωφορείων καθώς πιστεύεται ότι ο δράστης ή οι δράστες διέφυγαν με το Μετρό.

Στο μεταξύ από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι η επιχείρηση στην περιοχή Karlsplatz/Stachus στο κέντρο της πόλης αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν «λάθος συναγερμός».

Το εμπορικό κέντρο Olympia βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, όπου ο Μαύρος Σεπτέμβρης είχε πάρει ομήρους και κατόπιν σκοτώσει 11 ισραηλινούς αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972.

Η σημερινή επίθεση διαπράχθηκε μία εβδομάδα αφότου ένας 17χρονος που είχε αιτηθεί ασύλου τραυμάτισε επιβάτες ενός τρένου επιτιθέμενος με τσεκούρι. Ο νεαρός έπεσε νεκρός από πυρά της βαυαρικής αστυνομίας, αφού τραυμάτισε τέσσερις ανθρώπους από το Χονγκ Κονγκ και έναν κάτοικο καθώς προσπαθούσε να αποδράσει.

Η επίθεση των ενόπλων στη Γερμανία ακολουθεί την επίθεση στη Νίκαια την ημέρα της εθνικής επετείου της Γαλλίας, όταν ένας Τυνήσιος έπεσε με ένα φορτηγό πάνω στο πλήθος και σκότωσε 84 ανθρώπους. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την επίθεση.