Trump: Η ένταση με τη Β. Κορέα μπορεί να καταλήξει σε πόλεμο

Trump: Η ένταση με τη Β. Κορέα μπορεί να καταλήξει σε πόλεμο

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters. Ο Donald Trump άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο της εμπόλεμης σύρραξης.

«Υπάρχει ο κίνδυνος η ένταση να καταλήξει σε μία σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα» είπε ο Trump εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την πορεία των εξελίξεων.

«Αυτή τη στιγμή, η Βόρεια Κορέα είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ» πρόσθεσε. Σχετικά με το πυραυλικό σύστημα άμυνας, το οποίο αναμένεται να εγκατασταθεί στην κορεατική χερσόνησο, υπεραμύνθηκε της απόφασής του, εξηγώντας πως «πληρώνουμε τόσα δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τη Νότια Κορέα».

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «η κυβέρνηση της Σεούλ θα πρέπει να συνεισφέρει οικονομικά, καθώς πρόκειται για ένα αμυντικό σύστημα, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Παράλληλα, στη διάρκεια της συνέντευξης του στο Reuters, ο Trump χαρακτήρισε την πενταετή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα ως “απαράδεκτη” τονίζοντας ότι θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση της, μετά την αναθεώρηση της Συμφωνίας για το Ελεύθερο Εμπόριο στη Βόρεια Αμερική (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα (KORUS) είχε βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής προεκλογικής κριτικής από τον Trump.

Τέλος, για τη μάχη κατά του ISIS σημείωσε ότι «προσπαθούμε να εξαλείψουμε ορισμένους πολύ κακούς ανθρώπους» σημειώνοντας ότι αυτή η προσπάθεια κάποια στιγμή θα φθάσει στο τέλος της.

Σταθερή η θέση της Σεούλ, για την κάλυψη του οικονομικού κόστους ανάπτυξης του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD 

Δεν έχει αλλάξει η θέση της Νότιας Κορέας, ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν το οικονομικό κόστος της ανάπτυξης του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στη Σεούλ.

Η ανακοίνωση αυτή, αποτελεί απάντηση στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο Reuters, εκφράζοντας την επιθυμία να πληρώσει η Νότια Κορέα για το αναφερόμενο πυραυλικό σύστημα.

«Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στις θέσεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, ότι η κυβέρνησή μας προσφέρει το έδαφος και τις υποδομές υποστήριξης για τη λειτουργία του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD και οι ΗΠΑ καλύπτουν το οικονομικό κόστος της ανάπτυξης του συστήματος, της λειτουργίας του, αλλά και της τεχνικής συντήρησής του», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΥΠΑΜ στη Σεούλ.

Ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προεδρικού υποψηφίου της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-ιν δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου θα μπορούσε να είναι μία “εξωπραγματική επιλογή.”

“Ακόμη και στην περίπτωση που αγοράσουμε το THAAD, η βασική του λειτουργία θα είναι στα χέρια των ΗΠΑ. Έτσι, η αγορά του, αποτελεί μία εξωπραγματική επιλογή. Αυτό αποτέλεσε ζήτημα, όταν εξετάζαμε τις επιλογές μας,” δήλωσε ο Κιμ Κι-γιανγκ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Γιονσέι της Σεούλ και σύμβουλος του προεδρικού υποψηφίου Μουν.

Για ανεξέλεγκτη κατάσταση κάνει λόγο η Κίνα

Υπάρχει κίνδυνος, η κατάσταση έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο να κλιμακωθεί απροσδόκητα και να γίνει ανεξέλεγκτη, είπε χαρακτηριστικά, ο Κινέζος υπουργός των Εξωτερικών Γουάνγκ Γι σε υψηλόβαθμο Κινέζο διπλωμάτη.

Η δήλωση του Κινέζου ΥΠΕΞ έγινε στη διάρκεια επαφών που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο συνάντησης στον ΟΗΕ, γνωστοποίησε σήμερα το κινεζικό υπουργείο των Εξωτερικών.

R. Tillerson: Νέες πιέσεις στο ΣΑ του ΟΗΕ για την ενίσχυση του διεθνούς αποκλεισμού της Βόρειας Κορέας

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Rex Tillerson θα ασκήσει πιέσεις σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα διεθνούς αποκλεισμού της Βόρειας Κορέας, στην περίπτωση κλιμάκωσης των προκλήσεων μέσω μιας νέας δοκιμαστικής πυραυλικής εκτόξευσης, ή της πραγματοποίησης της έκτης πυρηνικής δοκιμής.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Tillerson στον ΟΗΕ από την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του, ενώ θα προεδρεύσει σε διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στην 15μελή σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η σημερινή υπουργική διάσκεψη ακολουθεί το μεσημεριανό γεύμα της προηγούμενης Δευτέρας που έγινε στο Λευκό Οίκο μεταξύ του προέδρου Donald Trump και των πρεσβευτών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν, ο Trump ξεκαθάρισε προς τους πρεσβευτές ότι ο ίδιος θα είναι ο Αμερικανός ηγέτης που θα επιλύσει το πρόβλημα με την Πιονγιάνγκ, ενώ θα είναι ιδανικό, αυτό να γίνει με ειρηνικό τρόπο.

Σύμφωνα με τον Mark Toner εκπρόσωπο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, ο Tillerson θα ασκήσει σήμερα πιέσεις, προκειμένου η διεθνής κοινότητα ν'' ορθώσει το ανάστημά της, κατά της Βόρειας Κορέας. “Είναι βέβαιο ότι έχουμε μιλήσει πολύ για το ρόλο που μπορεί να έχει η Κίνα... πρόκειται για συστατικό στοιχείο της νέας στρατηγικής, η οποία ασκεί πιέσεις στο Πεκίνο προσπαθώντας να τους πείσει να κάνουν περισσότερα. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι μια διεθνής προσπάθεια,” δήλωσε ο Toner στους δημοσιογράφους.

Ενημέρωση στη σημερινή συνάντηση των ΥΠΕΞ του Συμβουλίου Ασφαλείας θα κάνει κι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres. Θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας. Πριν από την υπουργική διάσκεψη ο Tillerson θα συναντηθεί με τους υπουργούς των Εξωτερικών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, ενώ αμέσως μετά, με τον Κινέζο ΥΠΕΞ ?Wang Yi?.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια