Τσαβούσογλου: H Αίγυπτος θα κερδίσει περισσότερα αν υπογράψει συμφωνία μαζί μας

Τσαβούσογλου: H Αίγυπτος θα κερδίσει περισσότερα αν υπογράψει συμφωνία μαζί μας

«Άνοιγμα» προς το Κάιρο επιχείρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας σε συνέντευξή του πως αν η Αίγυπτος υπογράψει συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία θα βγει περισσότερο κερδισμένη σε σύγκριση με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα. Παράλληλα, ο Μ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως η ελληνική οικονομία δεν... αντέχει τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον σταθμό 24 ΤV, όταν ρωτήθηκε αν θα αλλάξει η προτίμηση της Αιγύπτου να ενεργεί μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο στο μέλλον, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να παίξει με τον χρόνο.Δεν έχουμε πια τέτοια ανοχή. Έχουμε θέσει το θέμα. Είπαμε στο Κραν Μοντάνα, "αυτή είναι η τελευταία διαπραγμάτευση για την ομοσπονδία. Δεν θα διαπραγματευτούμε την oμοσπονδία από εδώ και πέρα".

Για τις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, ο Tούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ανοίγει μια νέα σελίδα αν και δεν προχωρά όσο γρήγορα θα ήθελε η Άγκυρα. Υποστήριξε, δε, ότι οι δύο χώρες είχαν φτάσει σε κάποια «απόσταση» προηγουμένως για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά μεσολάβησε η ρήξη των σχέσεών τους. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι για την Αίγυπτο θα είναι πολύ πιο κερδοφόρα μια συμφωνία με την Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ακολουθούσαν πάντα μια ισορροπημένη πολιτική όσον αφορά τις σχέσεις Κύπρου, Ανατολικής Μεσογείου και Τουρκίας-Ελλάδας και υπενθύμισε ότι δεν πρέπει να διαταράξουν αυτή την ισορροπία.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να ξοδέψει χρήματα για όπλα με παράλογο τρόπο. Όταν κοιτάς την οικονομία της, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να το αντέξει. Όταν ακούμε τις δικαιολογίες, αναφέρονται κυρίως «στην απειλή από την Τουρκία», αλλά η απειλή είναι η Ελλάδα. Πάντα ενεργούσαμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε

Ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει την ένταση στο Αιγαίο κάνοντας καθημερινά διαφορετικές προκλητικές δηλώσεις: «Πέρα από τους Ελληνοκύπριους, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κάνουν προκλητική ρητορική και βήματα».

Όταν ρωτήθηκε για την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη, ο Τσαβούσογλου ανέφερε:  «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφύγουν βήματα που θα διαταράξουν την ισορροπία εδώ. Είμαστε όλοι μέλη του ΝΑΤΟ. Δεν πρέπει να υπάρχουν διπλά μέτρα και μέτρα όσον αφορά την αλληλεγγύη εντός των μελών του ΝΑΤΟ».