Τσίπρας σε Βαρουφάκη για Τσακαλώτο: Χέσ... τον Ευκλείδη, μου μίλησε άσχημα

Τσίπρας σε Βαρουφάκη για Τσακαλώτο: Χέσ... τον Ευκλείδη, μου μίλησε άσχημα

Νέες αποκαλύψεις για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του, ρίχνοντας φως στον υπόγειο πόλεμο που διεξαγόταν στο Μαξίμου για μια υπουργική καρέκλα αλλά και την παραδοχή του Αλέξη Τσίπρα ότι θα "παραδοθεί" στους δανειστές χωρίς όμως να το πει στον λαό.

Σύμφωνα με αποσπάσματα που φέρνει στη δημοσιότητα το Πρώτο Θέμα ο πρώην υπουργός Οικονομικών εγκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι παραδόθηκε στις απαιτήσεις των θεσμών. Του προσάπτει επίσης πεζοδρομιακού χαρακτήρα εκφράσεις κατά των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Χέσ.... τον Ευκλείδη

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο «Adullts in the room» ο πρωθυπουργός δεν είχε συμπεριλάβει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο πρώτο κοινοβουλευτικό σχήμα, γεγονός που είχε προκαλέσει εκνευρισμό στον σημερινό υπουργό Οικονομικών.

Ο Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι όταν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό για να του ζητήσει εξηγήσεις εκείνος απάντησε απαξιωτικά: «Γιάννη, ο Ευκλείδης μου μίλησε άσχημα. Χεστ..ν άστον να βολοδέρνει στη Βουλή, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για Λαφαζάνη

Σύμφωνα πάντα με τον Γ. Βαρουφάκη, όταν εξέφρασε στον Αλέξη Τσίπρα τις αντιρρήσεις του για την υπουργοποίηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Χρειάζομαι τον Λαφαζάνη μέσα στην κυβέρνηση και μάλιστα σε παραγωγικό υπουργείο. Για να μην τον αφήσω να μας κατουράει απ'' έξω. Αν του πάρω το υπουργείο τώρα, την παραμονή της ορκωμοσίας θα στραφεί ακόμη περισσότερο εναντίον μου, Η Αριστερή Πλατφόρμα θα είναι στα κάγκελα».

Καμμένος: Μπορώ να σου φέρω δισ. δολάρια για πιο ανώδυνο Grexit

Κατά την ίδια περιγραφή την περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναζητούσε τρόπους εναλλακτικής χρηματοδότησης, ο Πάνος Καμμένος, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα είπε: «Εγώ μπορώ να σου φέρω δισεκατομμύρια από την άλλη πλευρά του ατλαντικού και να κλείσω συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής, που θα κάνουν ανώδυνη στην έξοδο από το ευρώ. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας υποστηρίζει ότι δεν έδωσε σημασία στα όσα είχε πει ο Πάνος Καμένος αλλά ο Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε να το… κοιτάξει. «Αν και ήμουν πεπεισμένος ότι ήταν ψέματα, έκανα το καθήκον μου. Συνάντησα τον εν λόγω κύριο στο γραφείο μου. Όπως είχα μαντέψει, το σωσίβιο των δολαρίων απλώς δεν υπήρχε», γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Τσίπρας: «Δεν θα ομολογήσω ότι θα παραδοθώ»

Τέλος, ο Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι λίγες ημέρες πριν ανακοινώσει το δημοψήφισμα του είχε παραδώσει ένα σχέδιο ομιλίας με το οποίο του πρότεινε να πει σε διάγγελμα ότι προτίθεται να συνθηκολογήσει με τους δανειστές. Σύμφωνα πάντα με τον πρώην υπ. Οικονομικών ο Τσίπρας με «ηττοπαθές ύφος» του απάντησε: «Δεν πρόκειται να ομολογήσω στο λαό μας ότι πρόκειται να παραδοθώ».

Η συνάντηση με τον Ομπάμα

Όσον αφορά τη συνάντησή του με τον Barack Obama, στις 15 Απριλίου 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιάζει το διάλογό τους:

Obama: Ξέρω τι σημαίνει να κληρονομείς μια γιγαντιαία κρίση κερδίζοντας τις εκλογές. Το αντιμετώπισα και εγώ αυτό, το 2009. Βαρουφάκης: Όλοι θυμόμαστε ότι η κρίση ήταν η μεγαλύτερη από το 2009. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφορά κ. πρόεδρε, είναι ότι εσείς είχατε μια κεντρική τράπεζα (Fed) που σας στήριζε διαρκώς. Εμείς έχουμε μια κεντρική τράπεζα που μας μαχαιρώνει διαρκώς – επειδή προσπαθούμε να κάνουμε παρόμοια πράγματα με εκείνα που κάνατε εσείς το 2009! Obama: Εμείς θα βοηθήσουμε συνεχίζοντας να πιέζουμε τους Ευρωπαίους. Αλλά και εσείς πρέπει να τους συναντήσετε στα μισά του δρόμου. Βαρουφάκης: Και πιο πέρα από τα μισά του δρόμου κ. πρόεδρε. Έχουμε ήδη φτάσει στα 4/5 προς την κατεύθυνσή τους, εκείνοι όμως δεν υποχωρούν.Obama: Δεν έχετε άλλη επιλογή από το να συνεχίσετε την προσπάθεια. Κι εμείς θα βοηθήσουμε.

«Βοήθεια από Fed μέσω φίλου»

Πάντως, όπως αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, επέμενε ότι μπορεί να φέρει δισεκατομμύρια από τις ΗΠΑ με συμφωνία με τη Fed που θα κάνει μέσω φίλου του, τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης συνάντησε, χωρίς να υπάρξει τελικά αποτέλεσμα. «Το σωσίβιο των δολαρίων απλώς δεν υπήρχε» σχολιάζει ο Βαρουφάκης.

Ανώμαλη προσγείωση από Putin

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ανώμαλη προσγείωση περίμενε τον Αλέξη Τσίπρα και από τον Vladimir Putin. Στο πρώτο του ταξίδι στη Ρωσία, τον Απρίλιο του 2015, είχε εξασφαλίσει 5 δισεκ. ευρώ από το ρώσο πρόεδρο για την κατασκευή ενός αγωγού, ωστόσο ο τότε υπουργός Οικονομικών δεν συμμερίστηκε τον ενθουσιασμό του κ. Τσίπρα όπως ο ίδιος περίμενε. Τελικά, κατά τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού ο ρώσος πρόεδρος αποσύρει την προσφορά του, και συστήνει στον Αλέξη Τσίπρα να αποταθεί στο Βερολίνο.

Star Trek και Εμίνιαρ

Έχοντας απογοητευτεί από τον πρωθυπουργό, ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκρίνει τον Αλέξη Τσίπρα με ήρωα από τη σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek. Όπως αναφέρει, ο Αλέξης Τσίπρας του θύμιζε «τον Άναν 7, τον αρχηγό των Εμίνιαρ, ο οποίος απαιτούσε από το λαό του να μπαίνει οικειοθελώς στους θαλάμους αποσύνθεσης διότι αυτό είχε συμφωνήσει με τον εχθρό».

Φωτογραφία: Sooc