Τυφώνας Μάθιου: 6 οι νεκροί στη Φλόριντα – Τουλάχιστον 842 στην Αϊτή

Τυφώνας Μάθιου: 6 οι νεκροί στη Φλόριντα – Τουλάχιστον 842 στην Αϊτή

Μέχρι στιγμής από το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 842 άτομα στην Καραϊβική ενώ 6 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Φλόριντα, ενώ υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος και θα αυξηθεί. 

Ο τυφώνας Μάθιου βρίσκεται κοντά στην ανατολική ακτή της Φλόριντα και κινείται με 100 μίλια την ώρα προκαλώντας σφοδρούς ανέμους και καταιγίδες, ενώ την ίδια στιγμή εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες έχουν προειδοποιηθεί ότι οι «χειρότερες επιπτώσεις από τον φονικό τυφώνα Μάθιου είναι πιθανό να μην έχουν έρθει ακόμα κυρίως με τη μορφή πλημμυρών», αναφέρουν οι αρχές.

Αν και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αποφευχθεί ένα άμεσο χτύπημα με τη γη, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαίτερα για περιοχές με χαμηλό υψόμετρο όπως το Τζάκσονβιλ της Φλόριντας, το οποίο θα μπορούσε να υποστεί εκτεταμένες ζημίες από τις μεγάλες πλημμύρες. 



Επίσης, ανησυχίες υπάρχουν και για πολιτείες όπως η Τζόρτζια και η Νότια Καρολίνα οι οποίες θα μπορούσαν να πληγούν από την κακοκαιρία, ενώ προειδοποίηση για τυφώνα έχει εκδοθεί και για το Σερφ Σίτι στη Βόρεια Καρολίνα καθώς η Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι αναμένει εκτεταμένες πλημμύρες.

Περισσότερα από 1.000.000 οικίες και γραφεία έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ ο Κυβερνήτης της Καρολίνα δήλωσε πως «η καταιγίδα είναι μόνο στα μισά του δρόμου και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Είμαστε πολύ ανήσυχοι για κύμα θύελλας και οι χειρότερες επιπτώσεις είναι ακόμα πιθανό ακόμα να μην έχει έρθει».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε τρεις Πολιτείες καθώς Φλόριντα, Τζόρτζια και Νότια Καρολίνα βρίσκονται στο «μονοπάτι» του τυφώνα. Περισσότεροι από 2.000.000 κάτοικοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ τουλάχιστον 61.500 άνθρωποι στη χώρα παραμένουν σε καταφύγια.

Οι Αρχές της Φλόριντα οι οποίες έχουν κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται σε ετοιμότητα, τουριστικά θέρετρα και τα στούντιο της κινηματογραφικής εταιρείας Universal, έχουν κλείσει. Στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης, οι αυτοκινητόδρομοι της περιοχής μονοδρομήθηκαν σε κατεύθυνση από τις ακτές προς την ενδοχώρα. 

Τέλος, ο  κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ ζήτησε από τους κατοίκους περιοχών στα παράλια να φύγουν ή να χρησιμοποιήσουν τα καταφύγια της πολιτείας. Έντεκα παραλιακά διαμερίσματα της πολιτείας βρίσκονται υπό υποχρεωτική εκκένωση και τέσσερα νοσοκομεία έχουν μεταφέρει τους ασθενείς αλλού.