V. Putin: Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ

V. Putin: Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Vladimir Putin υιοθέτησε έναν ασυνήθιστα συμβιβαστικό τόνο στη σημερινή ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, λέγοντας πως η Μόσχα θέλει να συνεννοηθεί με την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση και επιδιώκει να κάνει φίλους και όχι εχθρούς.

Ο Putin είχε χρησιμοποιήσει προηγούμενες ομιλίες του για να καταφερθεί εναντίον της Δύσης και των ΗΠΑ ιδιαίτερα, αλλά αυτή τη φορά περιόρισε τις επικρίσεις του και επικέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του σε εσωτερικά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.

«Δεν θέλουμε αντιπαράθεση με κανέναν. Δεν την χρειαζόμαστε. Δεν επιδιώκουμε ούτε ποτέ επιδιώξαμε να κάνουμε εχθρούς. Χρειαζόμαστε φίλους», δήλωσε ο Putin προς την πολιτική ελίτ της Ρωσίας που είχε συγκεντρωθεί σε μια από τις μεγαλοπρεπέστερες αίθουσες του Κρεμλίνου.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Έχουμε κοινή ευθύνη για να διασφαλίσουμε τη διεθνή ασφάλεια».

Οποιαδήποτε αμερικανο-ρωσική συνεργασία θα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής και ισότιμη, τόνισε.

Ο Putin είχε εκφράσει προηγουμένως την ελπίδα του ότι ο εκλεγμένος αμερικανός πρόεδρος Donald Trump μπορεί να βοηθήσει να αποκατασταθούν οι αμερικανορωσικές σχέσεις και αναλυτές επισήμαναν πως είναι απίθανο να θελήσει να ενισχύσει τις αντιδυτικές δηλώσεις πριν από την ορκωμοσία του Trump τον Ιανουάριο.

Ο ρώσος ηγέτης δήλωσε πως ελπίζει να βρει κοινό έδαφος με την Ουάσινγκτον ιδιαίτερα όσον αφορά την καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Η δήλωση αυτή ήταν μια αναφορά στη Συρία, όπου η Μόσχα υποστηρίζει τον πρόεδρο Assad, ενώ η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τους αντάρτες εναντίον του Assad.

Ο τόνος του Putin μπορεί να ήταν ηπιότερος απ'' ό,τι συνήθως, όμως κατέστησε σαφές πως η Ρωσία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά τα συμφέροντά της.

Διαμαρτυρόμενος γι'' αυτό που χαρακτήρισε «μύθους» περί ρωσικής επιθετικότητας και ρωσικής ανάμιξης σε εκλογές άλλων χωρών, δήλωσε πως η Μόσχα θέλει να αποφασίσει η ίδια τη μοίρα της.

«Θα οικοδομήσουμε το μέλλον μας χωρίς συμβουλές από οποιονδήποτε άλλον», δήλωσε ο Putin.

Ωστόσο ο κύριος στόχος της ομιλίας του ρώσου προέδρου φάνηκε πως ήταν ο ρωσικός λαός.

Το μήνυμά του ήταν πως τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης έχουν περάσει και πως είναι τώρα καιρός να επικεντρωθεί η κυβέρνηση στη βελτίωση του επιπέδου ζωής επενδύοντας περισσότερο στην παιδεία και την υγεία.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2018 και, μολονότι ο Putin δεν είπε αν θα επιδιώξει μια νέα θητεία, αναμένεται ευρέως ότι θα το κάνει.

Η Μόσχα έτοιμη για διάλογο με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στον συριακό εμφύλιο

Η Ρωσία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο ανατολικό Χαλέπι και θα εκδιώξει τους τρομοκράτες, όπως χαρακτηρίζει τους αντάρτες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, ενώ Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει εκεχειρία όχι μόνο στο Χαλέπι, αλλά και σε ολόκληρη τη Συρία, αλλά όπως είπε ο τούρκος ομόλογός του η θέση της Τουρκίας απέναντι στον πρόεδρο Άσαντ είναι σαφής.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu στην πόλη Αλάνια, το τουριστικό αυτό θέρετρο της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να φθάνει η ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι, σύμφωνα με τουρκική μετάφραση των δηλώσεών του.

Επιπλέον, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ούτε η Ρωσία, αλλά ούτε η Δαμασκός έχουν ανάμειξη στην επίθεση την περασμένη εβδομάδα εναντίον τούρκων στρατιωτών στη βόρεια Συρία, την οποία η Άγκυρα αποδίδει στις συριακές δυνάμεις.

Τέσσερις τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κι εννέα τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή στις 24 Νοεμβρίου στη διάρκεια επιχείρησης των σύρων ανταρτών στη βόρεια Συρία.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Lavrov δήλωσε μέσω διερμηνέα ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνομιλήσει με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στον συριακό εμφύλιο.

Η Ρωσία είναι βασικός υποστηρικτής του προέδρου Assad, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία.

Οι αντάρτες βρίσκονται ενώπιον σφοδρής ήττας στο ανατολικό Χαλέπι όπου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πυραυλικές δοκιμές της Ουκρανίας κοντά στην Κριμαία συνιστούν "επικίνδυνο προηγούμενο", όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιnterfax.

Νωρίτερα σήμερα, ο ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι οι πυραυλικές τους δοκιμές που θα διαρκέσουν δύο μέρες θα αποφύγουν τη χρήση του εναέριου χώρου πάνω από την Κριμαία αποφεύγοντας πιθανή αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η οποία προχώρησε σε προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ