Vladimir Putin: Nα μετουσιώσουμε τις καλές σχέσεις σε απτά αποτελέσματα

Vladimir Putin: Nα μετουσιώσουμε τις καλές σχέσεις σε απτά αποτελέσματα

Στην Αθήνα έφτασε, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, και με μιάμιση ώρα καθυστέρηση, ο Vladimir Putin ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Το ρωσικό προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου τον κ. Putin υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ άνδρες της 110 Πτέρυγας Μάχης απέδωσαν τιμές. Σημειώνεται ότι τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη V. Putin στην πρωτεύουσα είναι δρακόντεια.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατευθύνθηκε στο προεδρικό Μέγαρο για να συναντήσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα υπογραφεί σειρά διμερών συμφωνιών.

«Η επίσκεψη σας αυτή είναι το επιστέγασμα της ειλικρινούς, διαχρονικής συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των κρατών και των λαών μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον V. Putin. Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ακόμα πως η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

«Η ορθοδοξία μπορεί να εμπνεύσει τους ηγέτες», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας-ΗΠΑ για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ο Vladimir Putin, από τη μεριά του, έκανε λόγο για δύσκολους καιρούς, τόσο για την οικονομία όσο και τη διεθνή ασφάλεια.

Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα και να εξετάσουμε τις λύσεις. Παράλληλα έκανε αναφορά στις «βαθιές, διαχρονικές, πνευματικές σχέσεις» των δύο χωρών, ενώ στάθηκε στην επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στη Ρωσία, όπου ανακοινώθηκε το αφιερωματικό έτος Ρωσία και Ελλάδας, λέγοντας ότι δίνεται η ευκαιρία «να εξετάσουμε πώς προχωράνε οι εκδηλώσεις». 

Επιπλέον, απευθύνθηκε στον Προκόπη Παυλόπουλο λέγοντας ότι «είμαι ευγνώμων σε εσάς προσωπικά και στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία και στο πατριαρχείο, γιατί υποστηρίξατε την επισκεψή μου στο Άγιο Όρος. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς, καθώς βρίσκονται εκεί για περίπου χίλια χρόνια Ρώσοι μοναχοί». 

Στη συνέχεια τόνισε ότι «σημασία έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες και βεβαίως πρέπει να συζητήσουμε και την πορεία των οικομικών σχέσεων». Σημείωσε ότι θα συζητήσει περισσότερο επί του θέματος αργότερα με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ανέφερε ότι υπάρχουν γνωστά προβλήματα, αλλά στάθηκε σε κάτι, που όπως είπε εντυπωσιάζει, ότι «κατά το μήνα Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 523% και θα πρέπει να προχωρήσουμε όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού αλλά και σε άλλους τομείς». 

Κλείνοντας τόνισε ότι «τώρα είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε περισσότερο».  

Αμέσως μετά, ο Ρώσος πρόεδρος κατευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα.

Απευθυνόμενος στο V. Putin o Aλέξης Τσίπρας είπε:

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Η επίσκεψή σας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεών μας σε διμερές επίπεδο, καθώς και την ισχυρή βούλησή μας να αναβαθμιστούν αυτές οι σχέσεις, πράγμα το οποίο προωθήθηκε ιδιαίτερα το τελευταίο έτος με την επίσκεψή μου στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη όπου είχαμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε σχέσεις και να ενισχύσουμε τη συνεργασία.

Θέλω να επαναλάβω, για άλλη μία φορά, ότι η ενίσχυση των σχέσεών μας αποτελεί για την Ελλάδα μία στρατηγική επιλογή που επιτάσσουν τόσο οι ιστορικά ισχυροί δεσμοί, πολιτισμικοί δεσμοί, πνευματικοί δεσμοί, ανάμεσα στους λαούς μας όσο, όμως και οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας. Τόσο οικονομικές δυνατότητες όσο όμως και δυνατότητες ενίσχυσης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

Έρχεσθε στην Ελλάδα σε μία ιδιαίτερη στιγμή όπου γυρίζουμε σελίδα, σταματά η αβεβαιότητα, μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και την επανεκκίνηση της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση, μία δίκαιη ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν θετικά στο να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής.

Σας καλωσορίζω λοιπόν και πάλι και θέλω κλείνοντας να σας διαβεβαιώσω για τα ισχυρά συναισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης που τρέφει ο ελληνικός λαός για τον ρώσικο λαό, γεγονός που μας επιβάλλει να ανταποκριθούμε σε αυτά τα ισχυρά συναισθήματα και να προωθήσουμε τις σχέσεις των χωρών μας με τον καλύτερο και τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

Από την πλευρά του ο ρώσος Πρόεδρος απάντησε:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, πρώτα από όλα, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Συνεχίζουμε τη σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων στο υψηλότατο επίπεδο και αυτό γίνεται με φόντο το Αφιερωματικό Έτος μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας.

Και στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη συζητήσαμε αναλυτικά τις προοπτικές μας στην οικονομική συνεργασία. Βεβαίως, τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες είναι δύσκολες, αλλά σίγουρα υπάρχουν και καλές προοπτικές.

Και βεβαίως, πρέπει να μετουσιώσουμε τις καλές σχέσεις και τα συναισθήματα μεταξύ των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο η ενέργεια, είναι και οι υψηλές τεχνολογίες,??οι υποδομές και??βεβαίως οι αμοιβαίες επενδύσεις. Ελπίζω ότι όλα αυτά θα καταφέρουμε να τα συζητήσουμε σήμερα. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη θα έχει εκτός απροόπτου ο πρόεδρος Vladimir Putin.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ραντεβού προγραμματίζεται για σήμερα το βράδυ στο ξενοδοχείο στο Καβούρι που θα καταλύσει ο ρώσος πρόεδρος.

Η ακριβής ώρα του ραντεβού δεν έχει κλείσει εξαιτίας του σφιχτού προγράμματος του Vladimir Putin.

Διαβάστε Περισσότερα