Vladimir Putin, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με περιουσία 200 δισ. δολάρια

Vladimir Putin, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με περιουσία 200 δισ. δολάρια

«Πιστεύω ότι η περιουσία του φτάνει τα 200 δισ. δολάρια», δήλωσε αναφερόμενος στον Vladimir Putin ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Hermitage Capital Management, Bill Browder, ενώπιον της επιτροπής δικαιοσύνης της αμερικανικής Γερουσίας η οποία ερευνά την υπόθεση του «ρωσικού δακτύλου» στην πολιτική και οικονομική ζωή των ΗΠΑ, αλλά και στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

Εφόσον αυτή η εκτίμηση αληθεύει, τότε είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας κατακτά με άνεση και διαφορά την πρώτη θέση στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη. Έχοντας, μάλιστα, αποκτήσει την περιουσία του με αδιαφανείς, παράνομες και ενίοτε εγκληματικές μεθόδους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Browder, ο οποίος είναι γνώστης της ρωσικής πραγματικότητας, σε οικονομικό, επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο. Κι αυτό διότι στο παρελθόν είχε μερίδιο στην Gazprom, την Surgutneftegas και άλλους κρατικούς ομίλους της Ρωσίας, όπου η εταιρεία του ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής κεφαλαίων.

Όπως είπε ο Browder, η ευκαιρία για τον Putin παρουσιάστηκε το 2003, μετά τη σύλληψη του μεγιστάνα Mikhail Khondorkovsky. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ρωσίας υποδεχόταν τον ένα μετά τον άλλο στο Κρεμλίνο τους ολιγάρχες της χώρας, οι οποίοι έσπευδαν να τον συναντήσουν φοβούμενοι μήπως έχουν την ίδια ή ανάλογη τύχη. Κι εκεί, πάντα με βάση τους ισχυρισμούς του Browder, τους ζητούσε κάτι πολύ απλό σε αντάλλαγμα για τη μη δίωξή τους: το 50% της περιουσίας τους και μάλιστα σε όφελος του ίδιου και όχι των κρατικών ταμείων. «Από τότε, ο Putin έγινε ο μεγαλύτερος ολιγάρχης της Ρωσίας και ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη», είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Browder, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του MarketWatch, στην υπόθεση του θανάτου δικηγόρου Sergei Magnitsky. Ο Magnitsky είχε προσληφθεί από την Hermitage Capital προκειμένου να ερευνήσει μια υπόθεση διαφθοράς στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια της Μόσχας, όμως λίγο αργότερα συνελήφθη με την κατηγορία της φοροδιαφυγής και πέθανε στη διάρκεια της προφυλάκισής του, υπό μυστηριώδεις και αδιευκρίνιστες συνθήκες. Μάλιστα, τα επόμενα χρόνια ο Browder άσκησε έντονες πιέσεις προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι οποίες οδήγησαν στην υιοθέτηση του λεγόμενου «Νόμου Magnitsky» από τον Barack Obama, το 2012, ο οποίος απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ όλων όσοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τον θάνατο του δικηγόρου.

 

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια