W. Schaeuble: Το καλοκαίρι του 2015 όλοι στο Eurogroup θεωρούσαν το Grexit καλύτερη λύση

W. Schaeuble: Το καλοκαίρι του 2015 όλοι στο Eurogroup θεωρούσαν το Grexit καλύτερη λύση

Η νύχτα της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα το 2015 ήταν η πιο δραματική στιγμή του Wolfgang Schaeuble τα τελευταία χρόνια που είναι υπουργός Οικονομικών, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην Bild, εν είδει απολογισμού δύο μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές.

«Πιθανότατα η διαμάχη για το ελληνικό πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα έπρεπε να κλείσει τις τράπεζες» απαντά ο Wolfgang Schaeuble, σύμφωνα με την Deutsche Welle. 

«Εκείνη την αποφασιστική νύχτα τηλεφώνησα άπειρες φορές στην καγκελάριο». «Επειδή θέλατε ένα Grexit;» τον ρωτά ο δημοσιογράφος. «Σχεδόν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών συμφωνούσαν ότι για την Ελλάδα θα ήταν καλύτερος ο δρόμος εκτός ευρωζώνης» απαντά.

«Πριν φύγω για τις Βρυξέλλες συμφωνήσαμε και με τον κύριο Gabriel (σ.σ.: τότε ήταν υπουργός Οικονομίας). Σε εσωτερικές συνομιλίες έλεγε ότι ο Schaeuble έχει δίκιο. Αργότερα προς τα έξω όμως υποστήριξε το αντίθετο. Η κυρία Merkel στάθμισε τελικά το θέμα βάζοντας σε πρωταρχική θέση την συνολική ευρωπαϊκή της ευθύνη. Με αυτό το αποτέλεσμα μπορεί κανείς εκ των υστέρων να είναι ικανοποιημένος. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και βρίσκεται σε καλό δρόμο», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι υπόσχεται φορολογικές ελαφρύνσεις τώρα, διότι λόγω της δημοσιονομικής κρίσης τα προηγούμενα χρόνια η Γερμανία ανέλαβε χρέη.

 

Ο Erdogan θέτει σε κίνδυνο μια σχέση αιώνων με τη Γερμανία

Παράλληλα, ο W. Schaeuble αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους δεσμούς ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan τους θέτει σε κίνδυνο.  

Σύμφωνα με το Reuters, καθώς η ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ οξύνεται, ο W. Schaeuble δήλωσε ότι ο Erdogan «θέτει σε κίνδυνο μια εταιρική σχέση αιώνων». «Είναι δραματικό, καθώς πραγματικά υπάρχουν πολλά που μας συνδέουν. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μας εκβιάζουν».

Σημειώνεται πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί μετά τη σύλληψη από τις τουρκικές αρχές έξι ακτιβιστών, υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών και ενός Γερμανού, στο πλαίσιο των ευρύτερων διώξεων που γίνονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου.