W. Schaeuble: «Οικονομική ανοησία» η αύξηση του ΦΠΑ

W. Schaeuble: «Οικονομική ανοησία» η αύξηση του ΦΠΑ

Η αύξηση του ΦΠΑ είναι «οικονομική ανοησία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, λόγω της υστέρησης εσόδων του ελληνικού κράτους.

Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τόσο υψηλό ποσοστό φόρων που πρέπει να καταβληθούν, αλλά δεν καταβάλλονται, δήλωσε ο κ. Schaeuble και προσέθεσε ότι, όταν τώρα η Ελλάδα αυξάνει τον ΦΠΑ, αυτό είναι «οικονομική ανοησία», αλλά διευκρίνισε ότι, όταν το κράτος δεν έχει άλλα φορολογικά έσοδα, δεν μένει παρά αυτό.

Για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα χρειάζεται μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, τόνισε ο κ. Schaeuble σε ομιλία του, επισημαίνοντας ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι η ύφεση στην Ελλάδα υποχωρεί. «Και στην Ελλάδα η ανεργία πλησιάζει ένα σημείο καμπής», προσέθεσε.

Ακόμη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την κρίση χρέους στην Ελλάδα και το επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, δεν αποτελεί ξεπερασμένο μοντέλο. «Δεν ισχύει καθόλου ότι δεν πρέπει να έχουμε ελπίδα», τόνισε και σημείωσε ότι ακόμη και αν μερικές φορές υπάρχουν οριακές αποφάσεις, π.χ. οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία και οι περιφερειακές εκλογές, δίνουν ελπίδα ότι οι εξελίξεις δεν προχωρούν γενικά εναντίον του κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Η Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν πολλοί

Η Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν πολλοί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την προοπτική τής χώρας.

Τώρα αισθάνομαι πιο αισιόδοξος για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας από ό,τι προηγουμένως, δήλωσε ο κ. Schaeuble, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε συνέδριο του υπουργείου Οικονομικών για την βιωσιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης της Γερμανίας, αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Ο κ. Schaeuble επισήμανε ακόμη ότι οι κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν αντιδημοφιλείς δημοσιονομικές αποφάσεις, δήλωσε ωστόσο πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος για την σταθερότητα του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ορθή» την προσέγγιση της πολιτικής διάσωσης του ευρώ στη βάση της «βοήθειας έναντι εφαρμογής όρων», σημειώνοντας για την Ελλάδα ότι ήταν «πολύ πιο δύσκολη περίπτωση» από τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα.

Είναι απαραίτητο ένα μείγμα από κίνητρα και πίεση, διότι μόνο κίνητρα θα μπορούσαν να παρασύρουν ώστε να παραμεληθούν οι μεταρρυθμίσεις -αυτό που περιγράφεται ως «ηθικός κίνδυνος»- δήλωσε ο κ. Schaeuble και τόνισε ότι με αυτή την πολιτική διάσωσης χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία κατάφεραν να πετύχουν σημαντική πρόοδο.

«Η Ελλάδα είναι μια πολύ πιο δύσκολη περίπτωση», διευκρίνισε και προσέθεσε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν παρουσιάζει τόσο υψηλό ποσοστό μη καταβαλλόμενων φόρων. Επιπλέον, όπως είπε, επειδή η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα αρχίσει να αποδίδει μόλις το 2017, «δεκάδες χιλιάδες Έλληνες βγαίνουν τώρα σε πρόωρη σύνταξη» και αυτό «αποτελεί ηθικό κίνδυνο και μάλιστα συγκεκριμένο», τόνισε.

Η Ελλάδα πρέπει να οικοδομήσει μια αποτελεσματική διοίκηση και να συνηθίσει ότι υπάρχει μια τέτοια, κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Η ΕΚΤ πρέπει να ακολουθεί την καλύτερη πολιτική για 19 κράτη και όχι τη Γερμανία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι η ευθύνη που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το σύνολο της ευρωζώνης σημαίνει ότι ο θεσμός αυτός δεν θα εφαρμόζει την καλύτερη νομισματική πολιτική για τη Γερμανία.

Ο κ. Schaeuble πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί πως «η ΕΚΤ πρέπει να επιδιώκει μια πολιτική σε μια νομισματική ένωση και για τα 19 κράτη μέλη που δεν είναι η καλύτερη δυνατή νομισματική πολιτική για τη Γερμανία».

Δήλωσε ακόμα όλοι οι θεσμοί, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, χρειάζεται να είναι ανοιχτοί στο να αποτελούν θέμα δημόσιας συζήτησης. Τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕΚΤ έχει δεχθεί την κριτική κάποιων Γερμανών πολιτικών για τα πολύ χαμηλά επιτόκιά της.

«Οι Βρετανοί θα λάβουν λογική απόφαση»

Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Βρετανοί «θα λάβουν στο τέλος λογική» απόφαση, ενώ σε ό,τι αφορά την νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ επανέλαβε την άποψη ότι δεν είναι επωφελής για τη Γερμανία και υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να είναι ανοιχτοί στον δημόσιο διάλογο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα