Ξανά κακούργημα ο εμπρησμός δασών - Τέλος στην αναστολή των ποινών

Ξανά κακούργημα ο εμπρησμός δασών - Τέλος στην αναστολή των ποινών

Την επαναφορά και διεύρυνση του αξιοποίνου στα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα όπως είναι εμπρησμός προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας που ήδη έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο του Ιουλίου και αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση τον Αύγουστο.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο της 26ης Ιουλίου είχε τονίσει ότι οι ποινές γίνονται βαρύτερες  για μία σειρά από περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως οι εμπρησμοί δασών.

«Πρόκειται για αλλαγές που παρακολουθούν την κοινωνική πραγματικότητα, απαντούν στα ζητούμενα των πολιτών, αποδεικνύουν όμως και την ετοιμότητα αυτής της Κυβέρνησης να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος» είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηριστικά. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας είχε παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. 

Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει ότι για περιβαλλοντικά εγκλήματα (εμπρησμός δασών, πλημμύρα, έκρηξη) αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινών και προβλέπεται:

  • Διεύρυνση αξιόποινων περιπτώσεων 
  • Πρόσκαιρη κάθειρξη έως 10 έτη στην περίπτωση που ο δράστης είχε ίδιο όφελος 
  • Κάθειρξη σε περίπτωση εμπρησμού δάσους που είχε  επιβαρυντικές επιπτώσεις  στο περιβάλλον. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στον παλιό Ποινικό Κώδικα ο εμπρησμός δασών θεωρούνταν απευθείας κακούργημα, κάτι που άλλαξε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Στον παλαιό Ποινικό Κώδικα ο εμπρησμός δασών ξεκινούσε απευθείας με κακούργημα και τιμωρούνταν με κάθειρξη 5 έως 10 έτη που δεν έπαιρνε αναστολή. Εάν από τον εμπρησμό καίγονταν πολλές εκτάσεις, επιβαλλόταν κάθειρξη 5-20 έτη και υπό προϋποθέσεις (εάν η πράξη γινόταν για ιδιοτέλεια) 10-20 έτη. Επομένως, προ ΣΥΡΙΖΑ οι ποινές ήταν για κακούργημα από 5-20 έτη που εκτίονταν χωρίς αναστολή. Σε περίπτωση, δε, θανάτου ατόμων η ποινή ήταν από 10 έτη έως ισόβια, γιατί τυγχάνει εφαρμογής το άρ. 264 που είναι η απλή διάταξη για εμπρησμό.