Ξαναρχίζουν στις 11 Απριλίου οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Ξαναρχίζουν στις 11 Απριλίου οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Μετά από διακοπή αρκετών εβδομάδων, ξαναρχίζουν οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο twitter ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Espen Barth Eide, οι διαβουλεύσεις θα επαναρχίσουν την επόμενη Τρίτη, 11 Απριλίου.

Ο δρόμος για τη συνέχιση των συνομιλιών άνοιξε το Σάββατο, κατά το δείπνο που παρέθεσε ο κ. Eide στον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στον τουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Akinci, στην ουδέτερη ζώνη της Κύπρου.

Λίγη ώρα πριν την ανάρτηση του κ. Eide, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Λευκωσία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να συνεχίσει το διάλογο.

Πάντως, ο Mustafa Akinci περιμένει τις εξελίξεις των επομένων ημερών για τροποποίηση από τη Βουλή της σχετικής απόφασης. «Από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών θα εξαρτηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών στις 11 του μήνα. Οι θέσεις μας είναι γνωστές», αναφέρει ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, εξέφρασε ικανοποίηση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στις 11 Απριλίου.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι ελπίζει πως με τον κ. Akinci, θα επικεντρωθούν σε έναν δημιουργικό διάλογο - και με εποικοδομητικές προτάσεις θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια λύση, που θα διέπεται από τις αρχές και αξίες της Ε.Ε., με πλήρη σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου και πάντοτε με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού.

Υπενθυμίζεται ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες για την επίλυση του Κυπριακού διακόπηκαν τον Φεβρουάριο, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να εκφράζει την ενόχλησή για την απόφαση της Βουλής να προωθήσει ένταξη του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στη σχολική ύλη.

Ο κ. Akinci είχε διαμηνύσει στις αρχές Μαρτίου ότι δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι των διακοινοτικών συζητήσεων έως ότου η ελληνοκυπριακή κοινότητα «διορθώσει» το ζήτημα.

Με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Επανέναρξη των συνομιλιών στο άμεσο μέλλον «βλέπει» ο Ν. Αναστασιάδης