Ξεκινά η 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στο Μόναχο

Ξεκινά η 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στο Μόναχο

Με κεντρικά θέματα στην ημερήσια διάταξη τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διεθνή πραγματικότητα και τις σχέσεις της με την Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά και τις περιφερειακές διενέξεις και την απειλή για την φιλελεύθερη διεθνή τάξη, πραγματοποιείται από αύριο μέχρι και την Κυριακή η 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία συγκεντρώνονται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, αναλυτές και ακαδημαϊκοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και διεθνούς συνεργασίας. Από ελληνικής πλευράς, στο Μόναχο αναμένονται ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ των ζητημάτων που θα απασχολήσουν τη φετινή διάσκεψη είναι οι επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ κρατών της Μέσης Ανατολής, οι πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, ο έλεγχος της διάδοσης των εξοπλιστικών συστημάτων καθώς και η ένταση γύρω από το πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

«Το 2017, ο κόσμος έφθασε υπερβολικά κοντά σε μια σημαντική σύγκρουση. Η κλιμακούμενη ρητορική ατόμων υπεύθυνων για την λήψη αποφάσεων αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη. Είτε αφορά την κορεατική χερσόνησο, είτε τον Περσικό Κόλπο, είτε την ανατολική Ευρώπη, μία μόνο λανθασμένη απόφαση θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολύ γρήγορα μια αλυσιδωτή αντίδραση, σε αυτή την φορτισμένη κατάσταση.

Για αυτό κι είναι όλο και πιο σημαντικό να ενισχύουμε τον διάλογο και τις συναντήσεις παικτών-κλειδιών. Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια είναι ακριβώς το σωστό φόρουμ για αυτό. Εάν δεν υπήρχε ήδη, στην σημερινή παγκόσμια κατάσταση θα έπρεπε να την εφεύρουμε», σημείωσε λίγο πριν από την έναρξη της Διάσκεψης ο επικεφαλής της, ο πρέσβης Wolfgang Ischinger, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την σημασία της συνύπαρξης βασικών συντελεστών των διεθνών εξελίξεων.

Στην φετινή Διάσκεψη, σε ό,τι αφορά τους διεθνείς οργανισμούς, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας Federica Mogherini, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ Thomas Greminger και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde.

Ως προς τις κυβερνήσεις, οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από τον υπουργό Άμυνας στρατηγό Τζέιμς Μάτις και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου H. R. McMaster, ενώ θα παρευρεθούν επίσης ο πρόεδρος της ΟυκρανίαςPetro Poroshenko, ο εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani, ο πρόεδρος της Ρουάντας Paul Kagame, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May, ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Binali Y?ld?r?m, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu αλλά και αυτός του Ιράκ Haider al-Abadi.

Σε ό,τι αφορά τους υπουργούς, στο Μόναχο αναμένονται οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu, του Ιράν Mohammad Javad Zarif, της Σαουδικής Αραβίας Adel al-Jubeir και οι υπουργοί Άμυνας της Πολωνίας Marius Blaschak και της Ιταλίας Roberta Pinotti.

Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία όπως κάθε χρόνο υποστηρίζει την διοργάνωση, θα εκπροσωπηθεί από την υπουργό Άμυνας Ursula von der Leyen, τον υπουργό Εξωτερικών Sigmar Gabriel, τον υπουργό Εσωτερικών Thomas de Mesier και τον υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Gerd Mueller.

Στην Διάσκεψη παίρνουν ακόμη μέρος υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, το Ισραήλ κ.ά., καθώς και εκπρόσωποι μεγάλων ΜΚΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ